به علت نوسانات قیمت ارز، لطفا قبل از خرید اینترنتی به  پشتیبانی سایت مراجعه و استعلام قیمت بگیرید.



شرکت غواصان آبهای نوشین به مدیریت آقای دشتی از سال 1389 آغاز به کار نموده است ؛ عمده فعالیت این واحد مبتنی بر تهیه و پخش لوازم غواصی وشنا میباشد . امید است با ارائه مشاوره جهت خرید با قیمتهای مناسب بتوانیم کمکی هرچند اندک به مشتریان محترم وشکوفا تر شدن دنیای غواصی وشنا انجام دهیم



آدرس و ایمیل شرکت
  کرج - 45 متری گلشهر - بلوار پونه شرقی - پلاک 34 - مجتمع مبین - واحد 3
   
  info @tgndiver.com
   
پل های ارتباطی با ما
تلفن :34655509-026
  تلفن :34655950-026
  دورنگار :34657569-026
اخبار
1396/05/24 09:53

سندرم مرگ ناگهانی در غواصی-تجهیزات غواصی

آسیب شناسی

مرگ ناگهانی غواصان، بخصوص غواصان میانسال رویدادی نادر نمی‎باشد. دلیل آن عوارض قلبی است - به دلیل یک اختلال کشنده در ریتم قلب (آریتمی)، مرگ عضلات قلب به دلیل انسداد عروق کرونری (انسداد عروق کرونر موجب ایسکمی، انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" می‎شود) یا، در بیماران جوان‎تر می‎تواند به دلیل عوارض در عضلات خود قلب باشد (میوکاردیت، کاردیومیوپاتی).

مطالعات آماری بر روی مرگ و میر در غواصی از میزان شیوع نگران کننده‎ای از مرگ و میر به دلایل بیماری‎های قلبی را بیان می‎دارد. در بررسی‎های DAN (divers Alert Network)، 26% از مرگ و میرها به دلایل قلبی بوده که 45% آن مربوط به مرگ غواصان اسکوبای بالای 40 سال بوده است. این گرایش‎ها بیشتر در غواصان با تجربه با سابقه مشخص شده در ارتباط با بیماری قلبی: آریتمی یا ایسکمی، فشار خون بالا یا استفاده داروهای فعال کننده قلب (Cardioactive) وجود داشته است.

آریتمی قلبی

قلب معمولاً به صورت منظم و مرتب می‎تپد. با انقباض دهلیز، ابتدا خون به داخل بطن هدایت می‎شود که سپس به نوبه خود بطن نیز منقبض شده و خون را به رگ‎های اصلی تزریق می‎نماید.

چنانچه نواخت این انقباض‎ها مختل شود (آریتمی یا "ضربان نامنظم قلب") کارایی عملکرد قلب نیز با اختلال مواجه می‎شود و قلب باید سخت‎تر کارکند، که در نتیجه قلب خودش نیز به اکسیژن و جریان خون بیشتری نیاز پیدا می‎کند. اختلال در کارآیی قلب همچنین ممکن است باعث کاهش فشار خون شود که این امر می‎تواند جریان خون به مغز را کاهش دهد و موجب بیهوشی شخص گردد.

آریتمی که موجب مرگ ناگهانی شود به نام فیبریلاسیون بطنی نامیده می‎گردد، که در این صورت در ظرف چند ثانیه بیهوشی و در ظرف چند دقیقه به مرگ منجر می‎شود.

آریتمی شدید تمایل بروز در غواصانی دارد که دچار آریتمی متوسط هستند یا کسانی که ایسکمی قلبی، کاردیومیوپاتی هستند یا آن‎هایی که داروهای فعال کننده قلب مصرف می‎کنند (مانند داروهای فشارخون بالا، آسم، محرک و غیره).

بیماری عروق کرونر قلب

قلب عرضه جریان خون خودش را از طریق عروق کرونری دریافت می‎نماید. زمانی‎که قلب باید عملکرد بیشتری داشته باشد، مثلاً به هنگام ورزش، نیاز به جریان خونش نیز افزایش پیدا می‎کند. چنانچه فشار خون بالا رود، یا اینکه قلب باید ریتم نبض خیلی سریع‎تری داشته باشد و یا اینکه مقاومت در مقابل جریان خون افزایش یابد قلب برای سطح مشخصی از فعالیت حتی باید بیشتر کار کند. آریتمی نیز حجم کار قلب را افزایش می‎دهد.

چنانچه عروق کرونری مسدود باشند و در نتیجه کمبود جریان خون به قلب در شرایط فعالیت، قلب قادر به مقابله کمتری در مقابل درخواست‎های اضافی برای کار بیشتر است. وقتی که عروق کرونری جریان خون و اکسیژن کافی به عضلات قلب عرضه ننمایند، متعاقباً شرایط دردناک شده و ایجاد درد در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه ("آنژین صدری") یا تنگی نفس (dyspnoea) را موجب می شود. با کاهش در فعالیت و استراحت تقاضا برای خون کاهش پیدا می‎کند و ممکن است این عوارض رفع شوند. چنانچه این محدودیت اکسیژن رسانی به عضلات قلب به اندازه کافی شدید بوده باشد، عضلات قلب می‎میرند و به این مورد انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) می‎گویند. در غواصان اولین نشانه این مورد ممکن است در کالبد شکافی مشخص شود.

بیماری ماهیچه  های قلب

برخی از انواع بیماری‎های ماهیچه‎های قلب (کاردیو میوپاتی - مادرزادی، مصرف الکل، یا مسمومیت) ممکن است بر روی عملکرد قلب اثر بگذارند و در هر سنی می تواند بروز نماید. سابقه خانوادگی مرگ زودرس قلبی، نشانه‎ای بارز از این نوع بیماری است. در غیر غواصان که از این بیماری‎ها آگاه می‎شوند، غالباً پیوند قلب تنها راه درمان موفق است. ممکن است غواصان آگاه نباشند که دچار چنین بیماری‎هایی هستند. عفونت‎های ویروسی گاهی اوقات عضلات قلب را اغلب بدون اینکه بیمار از این امر آگاهی داشته باشد گرفتار می‎کنند و این عفونت شخص را مستعد مرگ قلبی می‎نماید.

علل مؤثر بروز

از طریق بیماری‎های قلبی چندین نوع مرگ یا ناتوانی می‎تواند حادث شود لیکن به هنگام غواصی معمولاً توسط یک یا چندین عوامل تشدید کننده خیلی سریع تر مواجهه می‎شویم. برخی از آن‎ها عبارتنداز:

فعالیت

فعالیت شدید به واسطه تعدادی از مکانیزم‎ها می‎تواند موجب مرگ ناگهانی شود. احتمالاً شناخته‎ترین مورد مرگ این چنانی مرگ اولین دونده ماراتن باشد که بعد از دویدن از ماراتن تا آتن جهت رساندن خبر پیروزی یونان بر ایران بر زمین افتاد و مرد. در واقع مرگ وی به دلیل سکته گرمایی یا گرمازدگی بوده است. معمولاً فعالیت شدید در افرادی که نوعی بیماری یا نارسایی قلبی دارند موجب مرگ می‎شود.

یک غواص در خلال بعضی از فعالیت‎هایش در شرایط نامساعدی قرار می‎گیرد. در خلال فعالیت فیزیکی بر روی زمین، برون‎ده قلب افزایش پیدا می‎کند تا با سوخت و ساز فعالیت‎های عضلات مطابقت داشته باشد. برای انجام این کار با انبساط عروق خونی کار قلب در گردش خون محیطی با کاهش مقاومت در برابر گردش خون آسان‎تر می‎گردد. اما در یک فعالیت غواصی، رگ‎های پوستی منبسط نخواهند شد زیرا آن‎ها سعی در حفظ دما در مقابل آب سرد محیط را می‎کنند. لذا در مقابل یک فعالیت زمینی قلب غواص برای یک فعالیت مشخص در مقابل این افزایش مقاومت، باید پمپاژ قوی‎تری انجام دهد و سخت‎تر کار کند.

یکی از محدودیت‎ها برای فعالیت‎های زمینی ناتوانی در پراکنده نمودن گرمای ناشی از فعالیت می‎باشد. در صورتی که در غواصی بیشتر این گرما توسط آب به بیرون هدایت می‎گردد. در نتیجه این امکان وجود دارد که در آب، با دمای بیشتر بدون احساس ناراحتی افزایش دمای بدن و عرق کردن فعالیت نمود.

در نتیجه، این امکان وجود دارد که در آب با دمای بیشتر با ناراحتی کمتر لیکن با فشار بیشتر بر روی قلب فعالیت نمود. البته شاید فقط در یک ورزشکار آموزش دیده با قلبی سالم و علاقه علمی. یک غواص میان سال (یعنی بالای 40 سال) با درجه‎ای از بیماری عروق کرونری ("تنگی عروق") می‎تواند به قلب فشار اضافی وارد کند بدون اینکه متوجه علایمی شود. که این امر می‎تواند منجر به مرگ ناگهانی شود.

حتی در غواصان با سلامت بالا، مشخص شده است که با فعالیت غواصی دچار آریتمی جدی خواهند شد. احتمال خیلی بیشتری وجود دارد که غواصان با بیماری‎های قلبی دچار آریتمی ناتوانی یا منجر به مرگ شوند.

عوامل روانی و فردی

برخی از افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی هستند. اعتقاد بر این است که فردی با خصوصیات تیپ A یا تیپ D بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی است. اینگونه افراد به شدت رقابتی، پرخاشگر و به عنوان نتیجه با استاندارد جامعه معمولاً افرادی موفق هستند. خیلی با خودشان سخت می‎گیرند و عقب‎نشینی هم نمی‎کنند. احتمال ایجاد بیماری‎های عروق کرونری در آنان دو برابر دیگران است و زمانی که دچار آن شدند احتمالاً به قلب بیمار خود فراتر از محدودیت‎هایش فشار وارد می‎کنند.

به صورت سنتی این از خصوصیات فردی آقایان می‎باشد. اما این احتمال است که در یک جامعه رقابتی‎تر و برابر، الگوی بیماری‎های مشابه در زنان نیز در مناطقی که قبلاً تحت تسلط مردان بوده است پدیدار شود. مرگ ناگهانی در فردی با خصوصیات تیپ A امری غیر معمول نمی‎باشد.

اضطراب می‎تواند تهدیدی برای عواقب قلبی باشد. اضطراب معمولاً موجب تزریق داخلی آدرنالین که یکی از هورمون‎های اضطراب است در بدن می شود، که موجب تحریک قلب برای انقباض پر توان‎تر، نبض تندتر می‎گردد و آن را بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎دهد. یک قلب تپنده سریع، زمان کمتری برای عرضه جریان برای دوباره پر کردن خودش پیدا می‎کند و نسبتاً خون گرسنه می‎شود.

در گردش خون محیطی، آدرنالین موجب تنگ شدن رگ‎های خونی به پوست وارگان‎های داخلی می‎شود و در نتیجه موجب افزایش مقاومت برای جریان خون و کار قلب می گردد. بنابراین فرد مضطرب ضربان قلب سریع‎تر با جریان خون ضعیف است که بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎گیرد چون که جهت فعالیتی مشخص قلبش باید بشتر کار کند.

شرایطی مشابه به غش کردن (شناخته شده به عنوان سنکوپ وازوواگال) که معمولاً و منحصراً در شرایطی مانند اهدای خون و دریافت تزریق دیده شده است. پاسخ عصبی از طریق تحریک مرکز عصب واگ است که باعث کاهش عمیق سرعت قلب می‎شود. نتیجه نهایی فشار خون ناکافی می‎باشد که متعاقب آن گردش خون در مغز کاهش پیدا کرده و موجب بیهوشی (غش) غواص شود.

سرما

به طور مکرر ناتوانی و مرگ غواصان به محض ورود به آب سرد گزارش شده است، بدن چندین واکنش سریع و فوری به آب سرد می‎دهد که می‎تواند توضیحی بر این موارد باشد.

به هنگام غوطهوری در آب سرد افزایش فعالیتی در سیستم عصبی سمپاتیک ایجاد می‎شود که منجر به انتشار آدرنالین می‎گردد. این امر به طور بالقوه اثرات تخریبی بر عملکرد قلب می‎گذارد که در بالا توضیح داده شد. در افرادی که بدنشان نسبت به در معرض آب سرد قرار گرفتن وفق نداده شده است یا کسانی که بدنشان آمادگی جسمانی لازم را ندارد واکنش سمپاتیک گسترده‎تری توصیف شده است.

مرگ ناگهانی از تحریک عصب واگ در ارتباط با عکسالعمل به غواصی می‎تواند بعد از غوطه‎وری صورت در آب سرد رخ دهد، اگر چه با غوطه‎ور شدن میان تنه در آب نیز این اتفاق حاصل می شود. به شرح زیر:

تصور می‎شود که غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد منجر به سندرم (نشانگان) مرگ ناگهانی شود که مرتبط با اسپاسم رفلکس عروق کرونری، آریتمی کشنده یا انفارکتوس میوکارد است.

غواصان با شرایط فرا تنفسی که متعاقبب غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد یا حتی دوش آب سردگرفتن است آشنا می باشند. در حیوانات آزمایشگاهی و همچنین بر روی انسان، قلب به دلیل تنفس عمیق و سریع غیر ارادی بیشتر در معرض آریتمی ناشی از کاهش دی‎اکسید کربن خون قرار می‎گیرد.

همچنین هیپوترمی قلب را بیشتر در معرض آریتمی قرار میدهد و ممکن است با بعضی از مشکلات دیگر که در بالا ذکر شد موجب مرگ ناگهانی شود.

رفلکس  های مرتبط با غواصی

 رفلکس غواصی

پستانداران غواص مانند نهنگ قادر به نگهداشتن نفس خود به مدت یک ساعت و رسیدن به اعماق شگفت انگیز هستند. دلیل قابلیت انجام این کار تا حدودی به علت تکامل رفلکس غواصی می‎باشد. هنگامی که پستاندار سطح را به سوی عمق ترک می‎کند در عصب واگ تحریک عمقی اتفاق می‎افتد که موجب آهسته شدن ضربان قلب تا حدود یک پنجم میزان طبیعی آن می‎شود. همزمان انقباض شدید نیز در رگ‎ها حادث می‎گردد و در نتیجه حاصل این اتفاق کاهش عرضه خون به پوست و سایر ارگان‎ها به جز قلب، ریه و مغز می‎شود. این امر موجب ذخیره اکسیژن برای ارگان‎های حیاتی‎تر می‎شود که برای بقا بیشتر نیاز به آن دارند، پستانداران غواص فشار خون طبیعی خود را حفظ می‎کنند، لیکن در خروجی و فعالیت قلب به صورت چشمگیری کاهش حاصل می‎شود.

این رفلکس تا حدودی در انسان نیز وجود دارد. هنگامی که انسان در آب سرد فرو می‎رود عصب واگ تحریک می‎شود که موجب کند شدن عملکرد قلب می‎گردد و همچنین عصب سمپاتیک نیز تحریک می‎شود که موجب تنگ شدن عروق خون به پوست و سایر ارگان‎ها می‎شود. از آنجا که رفلکس در انسان به صورت ناقص ایجاد می‎گردد، اغلب یک افزایش فشار خون لیکن با حداقل یا بدون کاهش در برون‎دهی قلب اتفاق می‎افتد. در این فرایند به جای اینکه در فعالیت قلب کاهش حاصل شود افزایش پیدا می‎کند. در نتیجه این فرایند در انسان، کار قلب بیشتر می‎شود و همچنین ایجاد آریتمی قلبی می‎نماید. مطالعات انجام شده بر روی Ama ها (غواصان سنتی با حبس هوا ژاپن ) بیان می‎دارد که شیوع بیماری آریتمی در آن‎ها در تابستان 43% و در زمستان حتی از این مقدار بیشتر است.

 سندروم سینوس کاروتید

شریان‎های کاروتید در هر طرف گردن قرار دارند و شریان های اصلی هستند که عرضه خون به مغز را تامین می کنند، و هر دو این شریان‎ها ارگانی جهت اندازه‎گیری فشار - سینوس کاروتید - در دیواره خود حدوداً همسطح با حنجره دارند. فشار خارجی بر روی این سینوس‎های کاروتید باعث می‎گردد که مرکز کنترل قلب در مغز به اشتباه تصور کند که فشار خون به طور ناگهانی افزایش یافته است. و منجر به رفلکس کاهنده قلب و کاهش فشار خون گردد. این موضوع می‎تواند موجب غش و یا حتی از دست دادن هوشیاری شود.

از طریق فشار بر روی سینوس کاروتید به دلیل تنگی یقه وت سوت و یا گردنی لباس خشک اثری مشابه را موجب می شود. به احتمال زیاد این اشکال به خصوص در وت سوت‎های بدون زیپ جلو یا با یقه خیلی تنگ می‎تواند بروز نماید.

در یک سری مرگ به دقت ثبت شده 100 تایی در استرالیا. تنها یک مورد مشکوک به سندروم سینوس کاروتید بوده است. با توجه به این، در سایر موارد دیده شده که غواصان دچار این مشکل، وت سوت فشار آورنده برگردن را با کشیدن از گردن دور می‎کنند. این واکنش ممکن است پاسخی به مشکل تنفسی بواسطه دلایل قلبی ناشی از تنگی یقه لباس یا سندروم سینوس کاروتید بوده باشد.

قرار گرفتن در محیط پر فشار (هایپر بار)

مطالعات انجام شده بر روی افراد آزمایشی در فشارهایی مشابه با فشارهای تجربه شده توسط غواصان ورزشی، بروز قابل توجهی از آریتمی ناشی از قرار گرفتن در معرض محیط پر فشار را اثبات کرده است. این امر ممکن است تا حدودی به دلیل تنفس اکسیژن با فشار نسبی بالا در این اعماق باشد.

غوطه وری

فرو بردن بدن در آب به سادگی باعث افزایش بازگشت خون به قلب شخص با توجه به تغییر در شدت توانایی گردش خون نسبت به سبک وزنی می‎شود. این رانش خون به قلب به سرعت می‎تواند حجم فعالیت قلب را تا برگشت به شرایط ثبات دو برابر نماید. در توزیع مجدد خون از سطح بدن به ریه‎ها، امکان ابتلا شخص مستعد، به اِدم ریوی وجود دارد.

با غوطه‎وری در آب اثر گرانش بر روی عروق حذف می‎گردد. قرار گرفتن ناگهانی عروق خونی در معرض تأثیرات تغییر در گرانش، مانند بالا رفتن از نردبان و خارج شدن از آب، امکان سنکوپ ناشی از کاهش فشار خون را افزایش می‎دهد. این دلیلی پسندیده بر آویزان نگه نداشتن غواصان بر روی نردبان است.

آسپیراسیون

آسپیراسیون (ورود هر نوع مایع، خلط و جسم صلب توسط دَم ریوی به درون مجاری تنفسی) آب دریا - که همیشه در غواصی این امکان وجود دارد - می‎تواند اثرات قلبی فوری توسط مکانیسمی شبیه به رفلکس غواصی (به شرح قبل) شود. همچنین می‎تواند به دنبال اثرات تأخیری ناشی از درگیری ریه با نبود و یا کمبود اکسیژن شود، مانند سندروم آسپیراسیون آب شور.

اثرات مواد مخدر

انواع زیادی از مواد مخدرها می‎توانند موجب آریتمی و دیگر اثرات بر روی قلب شوند، که ممکن است زمینه را برای مرگ ناگهانی فراهم نمایند. بسیاری از آن‎ها را می‎توان از داروخانه‎ها و یا سوپر مارکت‎ها خریداری نمود. برخی از این مواد مخدر در داروهای سرماخوردگی و فراورده‎های ضد سرفه وجود دارند. بعضی از این مواد عبارتند از:

  • الکل؛

· نیکوتین - سیگار کشیدن؛

· کافئین - قهوه و چای، داروهای محرک برای غلبه بر خواب آلودگی؛

  • "Social" drugs مانند کوکائین، داروهای کاهنده وزن و محرک ها مانند آمفتامین؛

· داروهای کنترل فشار خون (به عنوان مثال مسدود کننده‎های کانال کلسیم و بتابلوکرها)؛

· داروهای مورد استفاده برای فرو نشاندن آریتمی (یعنی بتابلوکرها)؛

· داروهایی که غلطت الکترولیت خون را تغییر می‎دهند - دیورتیک (ادرارآور) و الکترولیت؛

· داروهای سمپاتومیمتیک (مانند دکونژستان‎ها از قبیل سودو افدرین، داروهای ضد آسم مانند سالبوتامول و برخی از داروهای ضد دریازدگی).

· دیگر داروهایی که ممکن است موجب آریتمی شوند - ضد افسردگی‎ها، دیگوکسین، برخی داروهای ضد مالاریا و بی حس کننده‎های موضعی.

بیماری  های قلبی

 بیماری عروق کرونری یا CAD

این بیماری قلبی (که باعث تنگی یا انسداد عروق کرونری می‎شود)، در صورتی که به عنوان یک بیماری میانسالی و یا بالاتر مطرح است لیکن ممکن است در برخی از افراد جوان به نسبت کمتر وجود داشته باشد.

مطالعات انجام شده پس از مرگ در طول جنگ کره و ویتنام بیانگر این امر است که بیماری عروق کرونر در اوایل بزرگسالی آغاز می‎گردد. اما فقط بعد از 40 سالگی موجب بروز علایم و مرگ ناشی از حمله قلبی می‎شود. هر چه سن غواص بیشتر باشد احتمالاً ابتلا به این بیماری بیشتر خواهد بود. غواصان مبتلا به این عارضه به دلیل عدم عرضه کافی خون به عضلات قلب بیشتر در معرض مرگ ناگهانی به دلیل آریتمی یا انفارکتوس میوکارد ثانویه قرار دارند.

 جراحی کنار گذر عروق کرونر

برخی از انسداد عروق کرونر را می‎توان با پیوند رگ‎های خونی بایپس (کنارگذر) را رفع نمود - معمولاً با استفاده از سیاهرگ یا سرخرگ. این عمل جراحی درد را کاهش می‎دهد و باعث بهبود عملکرد قلب می‎شود. اما بیماری زمینه‎ای که بر روی بیشتر عروق کرونر اثر گذاشته است با عمل بایپس بهبود نخواهد بخشید. افراد با چنین عمل جراحی هنوز مستعد ابتلا به آریتمی و اختلال قلبی هستند و نباید غوص کنند. مگر ثابت شده باشد که اشکالات کاملاً بر طرف شده است. وضعیت مشابه در افرادی که قبلاً مبتلا به انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" بوده‎اند و کسانی که نیاز به ضربان‎ساز قلب دارند وجود دارد.

 میوکاردیت (ورم عضله قلب)

برخی از عفونت‎های ویروسی که ایجاد بیماری شبه آنفولانزا می‎کنند به طور موقت می‎توانند بر عضلات قلب تأثیر بگذارند و به عملکرد آن خدشه وارد نموده و آنرا مستعد پذیرش آریتمی ‎نمایند. مرگ ناگهانی به دلیل این مورد و شرایط موذیانه‎اش گاه و بیگاه در ورزشکاران و غواصان خیلی آماده گزارش شده است. به همین دلیل غیر عاقلانه است به غواصی که از یک عفونت ویروسی رنج می‎برد اجازه فعالیت بدنی شدید داد.

گاهی اوقات قلب به طور دایم و به صورت برگشت ناپذیر توسط اینگونه ویروس‎ها آسیب می‎بیند. از این به بعد شبیه یک کاردیومیوپاتی می‎باشد. در وضعیت نهایی تنها درمان مؤثر پیوند قلب است.

 کاردیومیوپاتی

ورزشکاران جوانی که به هنگام ورزش یا شنا می‎میرند ممکن است از طریق مرور سابقه مرگ زودرس خانوادگی، یا در خلال معاینات پزشکی قابل تشخیص باشند، و اغلب نیز قابل پیشگیری است.

جلوگیری

تمام داوطلبین غواصی باید قبل از شروع آموزش غواصی توسط پزشک غواص با تجربه به دقت مورد معاینه قرار گیرند. افراد با بیماری قبلی شناخته شده و زمینه ابتلا به آریتمی به صورت بی خطر نمی‎توانند غواصی کنند، غواصان میانسال و افراد با فاکتورهای خطر بالای کرونر نیاز به بررسی منظم دارند.

عوامل خطر کرونر عبارتند از:

· سابقه خانوادگی از بیماری‎های قلبی در سن مشابه به غواص؛

  • سیگار کشیدن؛
  • فشارخون؛

· داروهای فعال کننده قلب (به شرح توضیحات قبل)؛

  • چاقی؛

· کلسترول بالا - چربی خون؛

· عدم تناسب جسمانی طبیعی؛

  • بیماری‎هایی مانند دیابت و اعتیاد به الکل.

شغل غواصی اغلب نیاز به فعالیت بدنی شدید دارد که بر قلب اعمال فشار می‎‎نماید. یک استاندارد عالی آمادگی جسمانی به همراه تمرینات منظم موجب می‎شود که توانایی قلب برای مقابله با این اعمال فشار بهبود بخشیده شود.

در حالی که به سرعت پریدن داخل آب سرد موجب ناراحتی بیش از حد و به حداکثر رسیدن تنش فیزیولوژیکی می‎شود. لیکن ورود تدریجی به آب سرد موجب به حداقل رسیدن این تنش فیزیولوژیکی می‎گردد.

ترکیبی از اضطراب کارآیی، استرس حمل و نقل، خواب ناکافی و عدم استراحت، مصرف الکل بیش از حد، قهوه و سایر موادی که اغلب برای سرخوشی تعطیلات غواصی توأم می‎گردند. این احتمال وجود دارد که شخص را به آریتمی‎های قلبی و تا حدودی مرگ در غواصان دچار نماید.


تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی


فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

نظرات

نظر شما
نام :
پست الکترونیکی :
وب سایت :
متن :

تصویر :

برچسب ها : 
اخبار
1396/05/24 09:53

سندرم مرگ ناگهانی در غواصی-تجهیزات غواصی

آسیب شناسی

مرگ ناگهانی غواصان، بخصوص غواصان میانسال رویدادی نادر نمی‎باشد. دلیل آن عوارض قلبی است - به دلیل یک اختلال کشنده در ریتم قلب (آریتمی)، مرگ عضلات قلب به دلیل انسداد عروق کرونری (انسداد عروق کرونر موجب ایسکمی، انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" می‎شود) یا، در بیماران جوان‎تر می‎تواند به دلیل عوارض در عضلات خود قلب باشد (میوکاردیت، کاردیومیوپاتی).

مطالعات آماری بر روی مرگ و میر در غواصی از میزان شیوع نگران کننده‎ای از مرگ و میر به دلایل بیماری‎های قلبی را بیان می‎دارد. در بررسی‎های DAN (divers Alert Network)، 26% از مرگ و میرها به دلایل قلبی بوده که 45% آن مربوط به مرگ غواصان اسکوبای بالای 40 سال بوده است. این گرایش‎ها بیشتر در غواصان با تجربه با سابقه مشخص شده در ارتباط با بیماری قلبی: آریتمی یا ایسکمی، فشار خون بالا یا استفاده داروهای فعال کننده قلب (Cardioactive) وجود داشته است.

آریتمی قلبی

قلب معمولاً به صورت منظم و مرتب می‎تپد. با انقباض دهلیز، ابتدا خون به داخل بطن هدایت می‎شود که سپس به نوبه خود بطن نیز منقبض شده و خون را به رگ‎های اصلی تزریق می‎نماید.

چنانچه نواخت این انقباض‎ها مختل شود (آریتمی یا "ضربان نامنظم قلب") کارایی عملکرد قلب نیز با اختلال مواجه می‎شود و قلب باید سخت‎تر کارکند، که در نتیجه قلب خودش نیز به اکسیژن و جریان خون بیشتری نیاز پیدا می‎کند. اختلال در کارآیی قلب همچنین ممکن است باعث کاهش فشار خون شود که این امر می‎تواند جریان خون به مغز را کاهش دهد و موجب بیهوشی شخص گردد.

آریتمی که موجب مرگ ناگهانی شود به نام فیبریلاسیون بطنی نامیده می‎گردد، که در این صورت در ظرف چند ثانیه بیهوشی و در ظرف چند دقیقه به مرگ منجر می‎شود.

آریتمی شدید تمایل بروز در غواصانی دارد که دچار آریتمی متوسط هستند یا کسانی که ایسکمی قلبی، کاردیومیوپاتی هستند یا آن‎هایی که داروهای فعال کننده قلب مصرف می‎کنند (مانند داروهای فشارخون بالا، آسم، محرک و غیره).

بیماری عروق کرونر قلب

قلب عرضه جریان خون خودش را از طریق عروق کرونری دریافت می‎نماید. زمانی‎که قلب باید عملکرد بیشتری داشته باشد، مثلاً به هنگام ورزش، نیاز به جریان خونش نیز افزایش پیدا می‎کند. چنانچه فشار خون بالا رود، یا اینکه قلب باید ریتم نبض خیلی سریع‎تری داشته باشد و یا اینکه مقاومت در مقابل جریان خون افزایش یابد قلب برای سطح مشخصی از فعالیت حتی باید بیشتر کار کند. آریتمی نیز حجم کار قلب را افزایش می‎دهد.

چنانچه عروق کرونری مسدود باشند و در نتیجه کمبود جریان خون به قلب در شرایط فعالیت، قلب قادر به مقابله کمتری در مقابل درخواست‎های اضافی برای کار بیشتر است. وقتی که عروق کرونری جریان خون و اکسیژن کافی به عضلات قلب عرضه ننمایند، متعاقباً شرایط دردناک شده و ایجاد درد در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه ("آنژین صدری") یا تنگی نفس (dyspnoea) را موجب می شود. با کاهش در فعالیت و استراحت تقاضا برای خون کاهش پیدا می‎کند و ممکن است این عوارض رفع شوند. چنانچه این محدودیت اکسیژن رسانی به عضلات قلب به اندازه کافی شدید بوده باشد، عضلات قلب می‎میرند و به این مورد انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) می‎گویند. در غواصان اولین نشانه این مورد ممکن است در کالبد شکافی مشخص شود.

بیماری ماهیچه  های قلب

برخی از انواع بیماری‎های ماهیچه‎های قلب (کاردیو میوپاتی - مادرزادی، مصرف الکل، یا مسمومیت) ممکن است بر روی عملکرد قلب اثر بگذارند و در هر سنی می تواند بروز نماید. سابقه خانوادگی مرگ زودرس قلبی، نشانه‎ای بارز از این نوع بیماری است. در غیر غواصان که از این بیماری‎ها آگاه می‎شوند، غالباً پیوند قلب تنها راه درمان موفق است. ممکن است غواصان آگاه نباشند که دچار چنین بیماری‎هایی هستند. عفونت‎های ویروسی گاهی اوقات عضلات قلب را اغلب بدون اینکه بیمار از این امر آگاهی داشته باشد گرفتار می‎کنند و این عفونت شخص را مستعد مرگ قلبی می‎نماید.

علل مؤثر بروز

از طریق بیماری‎های قلبی چندین نوع مرگ یا ناتوانی می‎تواند حادث شود لیکن به هنگام غواصی معمولاً توسط یک یا چندین عوامل تشدید کننده خیلی سریع تر مواجهه می‎شویم. برخی از آن‎ها عبارتنداز:

فعالیت

فعالیت شدید به واسطه تعدادی از مکانیزم‎ها می‎تواند موجب مرگ ناگهانی شود. احتمالاً شناخته‎ترین مورد مرگ این چنانی مرگ اولین دونده ماراتن باشد که بعد از دویدن از ماراتن تا آتن جهت رساندن خبر پیروزی یونان بر ایران بر زمین افتاد و مرد. در واقع مرگ وی به دلیل سکته گرمایی یا گرمازدگی بوده است. معمولاً فعالیت شدید در افرادی که نوعی بیماری یا نارسایی قلبی دارند موجب مرگ می‎شود.

یک غواص در خلال بعضی از فعالیت‎هایش در شرایط نامساعدی قرار می‎گیرد. در خلال فعالیت فیزیکی بر روی زمین، برون‎ده قلب افزایش پیدا می‎کند تا با سوخت و ساز فعالیت‎های عضلات مطابقت داشته باشد. برای انجام این کار با انبساط عروق خونی کار قلب در گردش خون محیطی با کاهش مقاومت در برابر گردش خون آسان‎تر می‎گردد. اما در یک فعالیت غواصی، رگ‎های پوستی منبسط نخواهند شد زیرا آن‎ها سعی در حفظ دما در مقابل آب سرد محیط را می‎کنند. لذا در مقابل یک فعالیت زمینی قلب غواص برای یک فعالیت مشخص در مقابل این افزایش مقاومت، باید پمپاژ قوی‎تری انجام دهد و سخت‎تر کار کند.

یکی از محدودیت‎ها برای فعالیت‎های زمینی ناتوانی در پراکنده نمودن گرمای ناشی از فعالیت می‎باشد. در صورتی که در غواصی بیشتر این گرما توسط آب به بیرون هدایت می‎گردد. در نتیجه این امکان وجود دارد که در آب، با دمای بیشتر بدون احساس ناراحتی افزایش دمای بدن و عرق کردن فعالیت نمود.

در نتیجه، این امکان وجود دارد که در آب با دمای بیشتر با ناراحتی کمتر لیکن با فشار بیشتر بر روی قلب فعالیت نمود. البته شاید فقط در یک ورزشکار آموزش دیده با قلبی سالم و علاقه علمی. یک غواص میان سال (یعنی بالای 40 سال) با درجه‎ای از بیماری عروق کرونری ("تنگی عروق") می‎تواند به قلب فشار اضافی وارد کند بدون اینکه متوجه علایمی شود. که این امر می‎تواند منجر به مرگ ناگهانی شود.

حتی در غواصان با سلامت بالا، مشخص شده است که با فعالیت غواصی دچار آریتمی جدی خواهند شد. احتمال خیلی بیشتری وجود دارد که غواصان با بیماری‎های قلبی دچار آریتمی ناتوانی یا منجر به مرگ شوند.

عوامل روانی و فردی

برخی از افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی هستند. اعتقاد بر این است که فردی با خصوصیات تیپ A یا تیپ D بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی است. اینگونه افراد به شدت رقابتی، پرخاشگر و به عنوان نتیجه با استاندارد جامعه معمولاً افرادی موفق هستند. خیلی با خودشان سخت می‎گیرند و عقب‎نشینی هم نمی‎کنند. احتمال ایجاد بیماری‎های عروق کرونری در آنان دو برابر دیگران است و زمانی که دچار آن شدند احتمالاً به قلب بیمار خود فراتر از محدودیت‎هایش فشار وارد می‎کنند.

به صورت سنتی این از خصوصیات فردی آقایان می‎باشد. اما این احتمال است که در یک جامعه رقابتی‎تر و برابر، الگوی بیماری‎های مشابه در زنان نیز در مناطقی که قبلاً تحت تسلط مردان بوده است پدیدار شود. مرگ ناگهانی در فردی با خصوصیات تیپ A امری غیر معمول نمی‎باشد.

اضطراب می‎تواند تهدیدی برای عواقب قلبی باشد. اضطراب معمولاً موجب تزریق داخلی آدرنالین که یکی از هورمون‎های اضطراب است در بدن می شود، که موجب تحریک قلب برای انقباض پر توان‎تر، نبض تندتر می‎گردد و آن را بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎دهد. یک قلب تپنده سریع، زمان کمتری برای عرضه جریان برای دوباره پر کردن خودش پیدا می‎کند و نسبتاً خون گرسنه می‎شود.

در گردش خون محیطی، آدرنالین موجب تنگ شدن رگ‎های خونی به پوست وارگان‎های داخلی می‎شود و در نتیجه موجب افزایش مقاومت برای جریان خون و کار قلب می گردد. بنابراین فرد مضطرب ضربان قلب سریع‎تر با جریان خون ضعیف است که بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎گیرد چون که جهت فعالیتی مشخص قلبش باید بشتر کار کند.

شرایطی مشابه به غش کردن (شناخته شده به عنوان سنکوپ وازوواگال) که معمولاً و منحصراً در شرایطی مانند اهدای خون و دریافت تزریق دیده شده است. پاسخ عصبی از طریق تحریک مرکز عصب واگ است که باعث کاهش عمیق سرعت قلب می‎شود. نتیجه نهایی فشار خون ناکافی می‎باشد که متعاقب آن گردش خون در مغز کاهش پیدا کرده و موجب بیهوشی (غش) غواص شود.

سرما

به طور مکرر ناتوانی و مرگ غواصان به محض ورود به آب سرد گزارش شده است، بدن چندین واکنش سریع و فوری به آب سرد می‎دهد که می‎تواند توضیحی بر این موارد باشد.

به هنگام غوطهوری در آب سرد افزایش فعالیتی در سیستم عصبی سمپاتیک ایجاد می‎شود که منجر به انتشار آدرنالین می‎گردد. این امر به طور بالقوه اثرات تخریبی بر عملکرد قلب می‎گذارد که در بالا توضیح داده شد. در افرادی که بدنشان نسبت به در معرض آب سرد قرار گرفتن وفق نداده شده است یا کسانی که بدنشان آمادگی جسمانی لازم را ندارد واکنش سمپاتیک گسترده‎تری توصیف شده است.

مرگ ناگهانی از تحریک عصب واگ در ارتباط با عکسالعمل به غواصی می‎تواند بعد از غوطه‎وری صورت در آب سرد رخ دهد، اگر چه با غوطه‎ور شدن میان تنه در آب نیز این اتفاق حاصل می شود. به شرح زیر:

تصور می‎شود که غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد منجر به سندرم (نشانگان) مرگ ناگهانی شود که مرتبط با اسپاسم رفلکس عروق کرونری، آریتمی کشنده یا انفارکتوس میوکارد است.

غواصان با شرایط فرا تنفسی که متعاقبب غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد یا حتی دوش آب سردگرفتن است آشنا می باشند. در حیوانات آزمایشگاهی و همچنین بر روی انسان، قلب به دلیل تنفس عمیق و سریع غیر ارادی بیشتر در معرض آریتمی ناشی از کاهش دی‎اکسید کربن خون قرار می‎گیرد.

همچنین هیپوترمی قلب را بیشتر در معرض آریتمی قرار میدهد و ممکن است با بعضی از مشکلات دیگر که در بالا ذکر شد موجب مرگ ناگهانی شود.

رفلکس  های مرتبط با غواصی

 رفلکس غواصی

پستانداران غواص مانند نهنگ قادر به نگهداشتن نفس خود به مدت یک ساعت و رسیدن به اعماق شگفت انگیز هستند. دلیل قابلیت انجام این کار تا حدودی به علت تکامل رفلکس غواصی می‎باشد. هنگامی که پستاندار سطح را به سوی عمق ترک می‎کند در عصب واگ تحریک عمقی اتفاق می‎افتد که موجب آهسته شدن ضربان قلب تا حدود یک پنجم میزان طبیعی آن می‎شود. همزمان انقباض شدید نیز در رگ‎ها حادث می‎گردد و در نتیجه حاصل این اتفاق کاهش عرضه خون به پوست و سایر ارگان‎ها به جز قلب، ریه و مغز می‎شود. این امر موجب ذخیره اکسیژن برای ارگان‎های حیاتی‎تر می‎شود که برای بقا بیشتر نیاز به آن دارند، پستانداران غواص فشار خون طبیعی خود را حفظ می‎کنند، لیکن در خروجی و فعالیت قلب به صورت چشمگیری کاهش حاصل می‎شود.

این رفلکس تا حدودی در انسان نیز وجود دارد. هنگامی که انسان در آب سرد فرو می‎رود عصب واگ تحریک می‎شود که موجب کند شدن عملکرد قلب می‎گردد و همچنین عصب سمپاتیک نیز تحریک می‎شود که موجب تنگ شدن عروق خون به پوست و سایر ارگان‎ها می‎شود. از آنجا که رفلکس در انسان به صورت ناقص ایجاد می‎گردد، اغلب یک افزایش فشار خون لیکن با حداقل یا بدون کاهش در برون‎دهی قلب اتفاق می‎افتد. در این فرایند به جای اینکه در فعالیت قلب کاهش حاصل شود افزایش پیدا می‎کند. در نتیجه این فرایند در انسان، کار قلب بیشتر می‎شود و همچنین ایجاد آریتمی قلبی می‎نماید. مطالعات انجام شده بر روی Ama ها (غواصان سنتی با حبس هوا ژاپن ) بیان می‎دارد که شیوع بیماری آریتمی در آن‎ها در تابستان 43% و در زمستان حتی از این مقدار بیشتر است.

 سندروم سینوس کاروتید

شریان‎های کاروتید در هر طرف گردن قرار دارند و شریان های اصلی هستند که عرضه خون به مغز را تامین می کنند، و هر دو این شریان‎ها ارگانی جهت اندازه‎گیری فشار - سینوس کاروتید - در دیواره خود حدوداً همسطح با حنجره دارند. فشار خارجی بر روی این سینوس‎های کاروتید باعث می‎گردد که مرکز کنترل قلب در مغز به اشتباه تصور کند که فشار خون به طور ناگهانی افزایش یافته است. و منجر به رفلکس کاهنده قلب و کاهش فشار خون گردد. این موضوع می‎تواند موجب غش و یا حتی از دست دادن هوشیاری شود.

از طریق فشار بر روی سینوس کاروتید به دلیل تنگی یقه وت سوت و یا گردنی لباس خشک اثری مشابه را موجب می شود. به احتمال زیاد این اشکال به خصوص در وت سوت‎های بدون زیپ جلو یا با یقه خیلی تنگ می‎تواند بروز نماید.

در یک سری مرگ به دقت ثبت شده 100 تایی در استرالیا. تنها یک مورد مشکوک به سندروم سینوس کاروتید بوده است. با توجه به این، در سایر موارد دیده شده که غواصان دچار این مشکل، وت سوت فشار آورنده برگردن را با کشیدن از گردن دور می‎کنند. این واکنش ممکن است پاسخی به مشکل تنفسی بواسطه دلایل قلبی ناشی از تنگی یقه لباس یا سندروم سینوس کاروتید بوده باشد.

قرار گرفتن در محیط پر فشار (هایپر بار)

مطالعات انجام شده بر روی افراد آزمایشی در فشارهایی مشابه با فشارهای تجربه شده توسط غواصان ورزشی، بروز قابل توجهی از آریتمی ناشی از قرار گرفتن در معرض محیط پر فشار را اثبات کرده است. این امر ممکن است تا حدودی به دلیل تنفس اکسیژن با فشار نسبی بالا در این اعماق باشد.

غوطه وری

فرو بردن بدن در آب به سادگی باعث افزایش بازگشت خون به قلب شخص با توجه به تغییر در شدت توانایی گردش خون نسبت به سبک وزنی می‎شود. این رانش خون به قلب به سرعت می‎تواند حجم فعالیت قلب را تا برگشت به شرایط ثبات دو برابر نماید. در توزیع مجدد خون از سطح بدن به ریه‎ها، امکان ابتلا شخص مستعد، به اِدم ریوی وجود دارد.

با غوطه‎وری در آب اثر گرانش بر روی عروق حذف می‎گردد. قرار گرفتن ناگهانی عروق خونی در معرض تأثیرات تغییر در گرانش، مانند بالا رفتن از نردبان و خارج شدن از آب، امکان سنکوپ ناشی از کاهش فشار خون را افزایش می‎دهد. این دلیلی پسندیده بر آویزان نگه نداشتن غواصان بر روی نردبان است.

آسپیراسیون

آسپیراسیون (ورود هر نوع مایع، خلط و جسم صلب توسط دَم ریوی به درون مجاری تنفسی) آب دریا - که همیشه در غواصی این امکان وجود دارد - می‎تواند اثرات قلبی فوری توسط مکانیسمی شبیه به رفلکس غواصی (به شرح قبل) شود. همچنین می‎تواند به دنبال اثرات تأخیری ناشی از درگیری ریه با نبود و یا کمبود اکسیژن شود، مانند سندروم آسپیراسیون آب شور.

اثرات مواد مخدر

انواع زیادی از مواد مخدرها می‎توانند موجب آریتمی و دیگر اثرات بر روی قلب شوند، که ممکن است زمینه را برای مرگ ناگهانی فراهم نمایند. بسیاری از آن‎ها را می‎توان از داروخانه‎ها و یا سوپر مارکت‎ها خریداری نمود. برخی از این مواد مخدر در داروهای سرماخوردگی و فراورده‎های ضد سرفه وجود دارند. بعضی از این مواد عبارتند از:

  • الکل؛

· نیکوتین - سیگار کشیدن؛

· کافئین - قهوه و چای، داروهای محرک برای غلبه بر خواب آلودگی؛

  • "Social" drugs مانند کوکائین، داروهای کاهنده وزن و محرک ها مانند آمفتامین؛

· داروهای کنترل فشار خون (به عنوان مثال مسدود کننده‎های کانال کلسیم و بتابلوکرها)؛

· داروهای مورد استفاده برای فرو نشاندن آریتمی (یعنی بتابلوکرها)؛

· داروهایی که غلطت الکترولیت خون را تغییر می‎دهند - دیورتیک (ادرارآور) و الکترولیت؛

· داروهای سمپاتومیمتیک (مانند دکونژستان‎ها از قبیل سودو افدرین، داروهای ضد آسم مانند سالبوتامول و برخی از داروهای ضد دریازدگی).

· دیگر داروهایی که ممکن است موجب آریتمی شوند - ضد افسردگی‎ها، دیگوکسین، برخی داروهای ضد مالاریا و بی حس کننده‎های موضعی.

بیماری  های قلبی

 بیماری عروق کرونری یا CAD

این بیماری قلبی (که باعث تنگی یا انسداد عروق کرونری می‎شود)، در صورتی که به عنوان یک بیماری میانسالی و یا بالاتر مطرح است لیکن ممکن است در برخی از افراد جوان به نسبت کمتر وجود داشته باشد.

مطالعات انجام شده پس از مرگ در طول جنگ کره و ویتنام بیانگر این امر است که بیماری عروق کرونر در اوایل بزرگسالی آغاز می‎گردد. اما فقط بعد از 40 سالگی موجب بروز علایم و مرگ ناشی از حمله قلبی می‎شود. هر چه سن غواص بیشتر باشد احتمالاً ابتلا به این بیماری بیشتر خواهد بود. غواصان مبتلا به این عارضه به دلیل عدم عرضه کافی خون به عضلات قلب بیشتر در معرض مرگ ناگهانی به دلیل آریتمی یا انفارکتوس میوکارد ثانویه قرار دارند.

 جراحی کنار گذر عروق کرونر

برخی از انسداد عروق کرونر را می‎توان با پیوند رگ‎های خونی بایپس (کنارگذر) را رفع نمود - معمولاً با استفاده از سیاهرگ یا سرخرگ. این عمل جراحی درد را کاهش می‎دهد و باعث بهبود عملکرد قلب می‎شود. اما بیماری زمینه‎ای که بر روی بیشتر عروق کرونر اثر گذاشته است با عمل بایپس بهبود نخواهد بخشید. افراد با چنین عمل جراحی هنوز مستعد ابتلا به آریتمی و اختلال قلبی هستند و نباید غوص کنند. مگر ثابت شده باشد که اشکالات کاملاً بر طرف شده است. وضعیت مشابه در افرادی که قبلاً مبتلا به انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" بوده‎اند و کسانی که نیاز به ضربان‎ساز قلب دارند وجود دارد.

 میوکاردیت (ورم عضله قلب)

برخی از عفونت‎های ویروسی که ایجاد بیماری شبه آنفولانزا می‎کنند به طور موقت می‎توانند بر عضلات قلب تأثیر بگذارند و به عملکرد آن خدشه وارد نموده و آنرا مستعد پذیرش آریتمی ‎نمایند. مرگ ناگهانی به دلیل این مورد و شرایط موذیانه‎اش گاه و بیگاه در ورزشکاران و غواصان خیلی آماده گزارش شده است. به همین دلیل غیر عاقلانه است به غواصی که از یک عفونت ویروسی رنج می‎برد اجازه فعالیت بدنی شدید داد.

گاهی اوقات قلب به طور دایم و به صورت برگشت ناپذیر توسط اینگونه ویروس‎ها آسیب می‎بیند. از این به بعد شبیه یک کاردیومیوپاتی می‎باشد. در وضعیت نهایی تنها درمان مؤثر پیوند قلب است.

 کاردیومیوپاتی

ورزشکاران جوانی که به هنگام ورزش یا شنا می‎میرند ممکن است از طریق مرور سابقه مرگ زودرس خانوادگی، یا در خلال معاینات پزشکی قابل تشخیص باشند، و اغلب نیز قابل پیشگیری است.

جلوگیری

تمام داوطلبین غواصی باید قبل از شروع آموزش غواصی توسط پزشک غواص با تجربه به دقت مورد معاینه قرار گیرند. افراد با بیماری قبلی شناخته شده و زمینه ابتلا به آریتمی به صورت بی خطر نمی‎توانند غواصی کنند، غواصان میانسال و افراد با فاکتورهای خطر بالای کرونر نیاز به بررسی منظم دارند.

عوامل خطر کرونر عبارتند از:

· سابقه خانوادگی از بیماری‎های قلبی در سن مشابه به غواص؛

  • سیگار کشیدن؛
  • فشارخون؛

· داروهای فعال کننده قلب (به شرح توضیحات قبل)؛

  • چاقی؛

· کلسترول بالا - چربی خون؛

· عدم تناسب جسمانی طبیعی؛

  • بیماری‎هایی مانند دیابت و اعتیاد به الکل.

شغل غواصی اغلب نیاز به فعالیت بدنی شدید دارد که بر قلب اعمال فشار می‎‎نماید. یک استاندارد عالی آمادگی جسمانی به همراه تمرینات منظم موجب می‎شود که توانایی قلب برای مقابله با این اعمال فشار بهبود بخشیده شود.

در حالی که به سرعت پریدن داخل آب سرد موجب ناراحتی بیش از حد و به حداکثر رسیدن تنش فیزیولوژیکی می‎شود. لیکن ورود تدریجی به آب سرد موجب به حداقل رسیدن این تنش فیزیولوژیکی می‎گردد.

ترکیبی از اضطراب کارآیی، استرس حمل و نقل، خواب ناکافی و عدم استراحت، مصرف الکل بیش از حد، قهوه و سایر موادی که اغلب برای سرخوشی تعطیلات غواصی توأم می‎گردند. این احتمال وجود دارد که شخص را به آریتمی‎های قلبی و تا حدودی مرگ در غواصان دچار نماید.


تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی


فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

نظرات

نظر شما
نام :
پست الکترونیکی :
وب سایت :
متن :

تصویر :

برچسب ها : 
news
1396/05/24 09:53

سندرم مرگ ناگهانی در غواصی-تجهیزات غواصی

آسیب شناسی

مرگ ناگهانی غواصان، بخصوص غواصان میانسال رویدادی نادر نمی‎باشد. دلیل آن عوارض قلبی است - به دلیل یک اختلال کشنده در ریتم قلب (آریتمی)، مرگ عضلات قلب به دلیل انسداد عروق کرونری (انسداد عروق کرونر موجب ایسکمی، انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" می‎شود) یا، در بیماران جوان‎تر می‎تواند به دلیل عوارض در عضلات خود قلب باشد (میوکاردیت، کاردیومیوپاتی).

مطالعات آماری بر روی مرگ و میر در غواصی از میزان شیوع نگران کننده‎ای از مرگ و میر به دلایل بیماری‎های قلبی را بیان می‎دارد. در بررسی‎های DAN (divers Alert Network)، 26% از مرگ و میرها به دلایل قلبی بوده که 45% آن مربوط به مرگ غواصان اسکوبای بالای 40 سال بوده است. این گرایش‎ها بیشتر در غواصان با تجربه با سابقه مشخص شده در ارتباط با بیماری قلبی: آریتمی یا ایسکمی، فشار خون بالا یا استفاده داروهای فعال کننده قلب (Cardioactive) وجود داشته است.

آریتمی قلبی

قلب معمولاً به صورت منظم و مرتب می‎تپد. با انقباض دهلیز، ابتدا خون به داخل بطن هدایت می‎شود که سپس به نوبه خود بطن نیز منقبض شده و خون را به رگ‎های اصلی تزریق می‎نماید.

چنانچه نواخت این انقباض‎ها مختل شود (آریتمی یا "ضربان نامنظم قلب") کارایی عملکرد قلب نیز با اختلال مواجه می‎شود و قلب باید سخت‎تر کارکند، که در نتیجه قلب خودش نیز به اکسیژن و جریان خون بیشتری نیاز پیدا می‎کند. اختلال در کارآیی قلب همچنین ممکن است باعث کاهش فشار خون شود که این امر می‎تواند جریان خون به مغز را کاهش دهد و موجب بیهوشی شخص گردد.

آریتمی که موجب مرگ ناگهانی شود به نام فیبریلاسیون بطنی نامیده می‎گردد، که در این صورت در ظرف چند ثانیه بیهوشی و در ظرف چند دقیقه به مرگ منجر می‎شود.

آریتمی شدید تمایل بروز در غواصانی دارد که دچار آریتمی متوسط هستند یا کسانی که ایسکمی قلبی، کاردیومیوپاتی هستند یا آن‎هایی که داروهای فعال کننده قلب مصرف می‎کنند (مانند داروهای فشارخون بالا، آسم، محرک و غیره).

بیماری عروق کرونر قلب

قلب عرضه جریان خون خودش را از طریق عروق کرونری دریافت می‎نماید. زمانی‎که قلب باید عملکرد بیشتری داشته باشد، مثلاً به هنگام ورزش، نیاز به جریان خونش نیز افزایش پیدا می‎کند. چنانچه فشار خون بالا رود، یا اینکه قلب باید ریتم نبض خیلی سریع‎تری داشته باشد و یا اینکه مقاومت در مقابل جریان خون افزایش یابد قلب برای سطح مشخصی از فعالیت حتی باید بیشتر کار کند. آریتمی نیز حجم کار قلب را افزایش می‎دهد.

چنانچه عروق کرونری مسدود باشند و در نتیجه کمبود جریان خون به قلب در شرایط فعالیت، قلب قادر به مقابله کمتری در مقابل درخواست‎های اضافی برای کار بیشتر است. وقتی که عروق کرونری جریان خون و اکسیژن کافی به عضلات قلب عرضه ننمایند، متعاقباً شرایط دردناک شده و ایجاد درد در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه ("آنژین صدری") یا تنگی نفس (dyspnoea) را موجب می شود. با کاهش در فعالیت و استراحت تقاضا برای خون کاهش پیدا می‎کند و ممکن است این عوارض رفع شوند. چنانچه این محدودیت اکسیژن رسانی به عضلات قلب به اندازه کافی شدید بوده باشد، عضلات قلب می‎میرند و به این مورد انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) می‎گویند. در غواصان اولین نشانه این مورد ممکن است در کالبد شکافی مشخص شود.

بیماری ماهیچه  های قلب

برخی از انواع بیماری‎های ماهیچه‎های قلب (کاردیو میوپاتی - مادرزادی، مصرف الکل، یا مسمومیت) ممکن است بر روی عملکرد قلب اثر بگذارند و در هر سنی می تواند بروز نماید. سابقه خانوادگی مرگ زودرس قلبی، نشانه‎ای بارز از این نوع بیماری است. در غیر غواصان که از این بیماری‎ها آگاه می‎شوند، غالباً پیوند قلب تنها راه درمان موفق است. ممکن است غواصان آگاه نباشند که دچار چنین بیماری‎هایی هستند. عفونت‎های ویروسی گاهی اوقات عضلات قلب را اغلب بدون اینکه بیمار از این امر آگاهی داشته باشد گرفتار می‎کنند و این عفونت شخص را مستعد مرگ قلبی می‎نماید.

علل مؤثر بروز

از طریق بیماری‎های قلبی چندین نوع مرگ یا ناتوانی می‎تواند حادث شود لیکن به هنگام غواصی معمولاً توسط یک یا چندین عوامل تشدید کننده خیلی سریع تر مواجهه می‎شویم. برخی از آن‎ها عبارتنداز:

فعالیت

فعالیت شدید به واسطه تعدادی از مکانیزم‎ها می‎تواند موجب مرگ ناگهانی شود. احتمالاً شناخته‎ترین مورد مرگ این چنانی مرگ اولین دونده ماراتن باشد که بعد از دویدن از ماراتن تا آتن جهت رساندن خبر پیروزی یونان بر ایران بر زمین افتاد و مرد. در واقع مرگ وی به دلیل سکته گرمایی یا گرمازدگی بوده است. معمولاً فعالیت شدید در افرادی که نوعی بیماری یا نارسایی قلبی دارند موجب مرگ می‎شود.

یک غواص در خلال بعضی از فعالیت‎هایش در شرایط نامساعدی قرار می‎گیرد. در خلال فعالیت فیزیکی بر روی زمین، برون‎ده قلب افزایش پیدا می‎کند تا با سوخت و ساز فعالیت‎های عضلات مطابقت داشته باشد. برای انجام این کار با انبساط عروق خونی کار قلب در گردش خون محیطی با کاهش مقاومت در برابر گردش خون آسان‎تر می‎گردد. اما در یک فعالیت غواصی، رگ‎های پوستی منبسط نخواهند شد زیرا آن‎ها سعی در حفظ دما در مقابل آب سرد محیط را می‎کنند. لذا در مقابل یک فعالیت زمینی قلب غواص برای یک فعالیت مشخص در مقابل این افزایش مقاومت، باید پمپاژ قوی‎تری انجام دهد و سخت‎تر کار کند.

یکی از محدودیت‎ها برای فعالیت‎های زمینی ناتوانی در پراکنده نمودن گرمای ناشی از فعالیت می‎باشد. در صورتی که در غواصی بیشتر این گرما توسط آب به بیرون هدایت می‎گردد. در نتیجه این امکان وجود دارد که در آب، با دمای بیشتر بدون احساس ناراحتی افزایش دمای بدن و عرق کردن فعالیت نمود.

در نتیجه، این امکان وجود دارد که در آب با دمای بیشتر با ناراحتی کمتر لیکن با فشار بیشتر بر روی قلب فعالیت نمود. البته شاید فقط در یک ورزشکار آموزش دیده با قلبی سالم و علاقه علمی. یک غواص میان سال (یعنی بالای 40 سال) با درجه‎ای از بیماری عروق کرونری ("تنگی عروق") می‎تواند به قلب فشار اضافی وارد کند بدون اینکه متوجه علایمی شود. که این امر می‎تواند منجر به مرگ ناگهانی شود.

حتی در غواصان با سلامت بالا، مشخص شده است که با فعالیت غواصی دچار آریتمی جدی خواهند شد. احتمال خیلی بیشتری وجود دارد که غواصان با بیماری‎های قلبی دچار آریتمی ناتوانی یا منجر به مرگ شوند.

عوامل روانی و فردی

برخی از افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی هستند. اعتقاد بر این است که فردی با خصوصیات تیپ A یا تیپ D بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی است. اینگونه افراد به شدت رقابتی، پرخاشگر و به عنوان نتیجه با استاندارد جامعه معمولاً افرادی موفق هستند. خیلی با خودشان سخت می‎گیرند و عقب‎نشینی هم نمی‎کنند. احتمال ایجاد بیماری‎های عروق کرونری در آنان دو برابر دیگران است و زمانی که دچار آن شدند احتمالاً به قلب بیمار خود فراتر از محدودیت‎هایش فشار وارد می‎کنند.

به صورت سنتی این از خصوصیات فردی آقایان می‎باشد. اما این احتمال است که در یک جامعه رقابتی‎تر و برابر، الگوی بیماری‎های مشابه در زنان نیز در مناطقی که قبلاً تحت تسلط مردان بوده است پدیدار شود. مرگ ناگهانی در فردی با خصوصیات تیپ A امری غیر معمول نمی‎باشد.

اضطراب می‎تواند تهدیدی برای عواقب قلبی باشد. اضطراب معمولاً موجب تزریق داخلی آدرنالین که یکی از هورمون‎های اضطراب است در بدن می شود، که موجب تحریک قلب برای انقباض پر توان‎تر، نبض تندتر می‎گردد و آن را بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎دهد. یک قلب تپنده سریع، زمان کمتری برای عرضه جریان برای دوباره پر کردن خودش پیدا می‎کند و نسبتاً خون گرسنه می‎شود.

در گردش خون محیطی، آدرنالین موجب تنگ شدن رگ‎های خونی به پوست وارگان‎های داخلی می‎شود و در نتیجه موجب افزایش مقاومت برای جریان خون و کار قلب می گردد. بنابراین فرد مضطرب ضربان قلب سریع‎تر با جریان خون ضعیف است که بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎گیرد چون که جهت فعالیتی مشخص قلبش باید بشتر کار کند.

شرایطی مشابه به غش کردن (شناخته شده به عنوان سنکوپ وازوواگال) که معمولاً و منحصراً در شرایطی مانند اهدای خون و دریافت تزریق دیده شده است. پاسخ عصبی از طریق تحریک مرکز عصب واگ است که باعث کاهش عمیق سرعت قلب می‎شود. نتیجه نهایی فشار خون ناکافی می‎باشد که متعاقب آن گردش خون در مغز کاهش پیدا کرده و موجب بیهوشی (غش) غواص شود.

سرما

به طور مکرر ناتوانی و مرگ غواصان به محض ورود به آب سرد گزارش شده است، بدن چندین واکنش سریع و فوری به آب سرد می‎دهد که می‎تواند توضیحی بر این موارد باشد.

به هنگام غوطهوری در آب سرد افزایش فعالیتی در سیستم عصبی سمپاتیک ایجاد می‎شود که منجر به انتشار آدرنالین می‎گردد. این امر به طور بالقوه اثرات تخریبی بر عملکرد قلب می‎گذارد که در بالا توضیح داده شد. در افرادی که بدنشان نسبت به در معرض آب سرد قرار گرفتن وفق نداده شده است یا کسانی که بدنشان آمادگی جسمانی لازم را ندارد واکنش سمپاتیک گسترده‎تری توصیف شده است.

مرگ ناگهانی از تحریک عصب واگ در ارتباط با عکسالعمل به غواصی می‎تواند بعد از غوطه‎وری صورت در آب سرد رخ دهد، اگر چه با غوطه‎ور شدن میان تنه در آب نیز این اتفاق حاصل می شود. به شرح زیر:

تصور می‎شود که غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد منجر به سندرم (نشانگان) مرگ ناگهانی شود که مرتبط با اسپاسم رفلکس عروق کرونری، آریتمی کشنده یا انفارکتوس میوکارد است.

غواصان با شرایط فرا تنفسی که متعاقبب غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد یا حتی دوش آب سردگرفتن است آشنا می باشند. در حیوانات آزمایشگاهی و همچنین بر روی انسان، قلب به دلیل تنفس عمیق و سریع غیر ارادی بیشتر در معرض آریتمی ناشی از کاهش دی‎اکسید کربن خون قرار می‎گیرد.

همچنین هیپوترمی قلب را بیشتر در معرض آریتمی قرار میدهد و ممکن است با بعضی از مشکلات دیگر که در بالا ذکر شد موجب مرگ ناگهانی شود.

رفلکس  های مرتبط با غواصی

 رفلکس غواصی

پستانداران غواص مانند نهنگ قادر به نگهداشتن نفس خود به مدت یک ساعت و رسیدن به اعماق شگفت انگیز هستند. دلیل قابلیت انجام این کار تا حدودی به علت تکامل رفلکس غواصی می‎باشد. هنگامی که پستاندار سطح را به سوی عمق ترک می‎کند در عصب واگ تحریک عمقی اتفاق می‎افتد که موجب آهسته شدن ضربان قلب تا حدود یک پنجم میزان طبیعی آن می‎شود. همزمان انقباض شدید نیز در رگ‎ها حادث می‎گردد و در نتیجه حاصل این اتفاق کاهش عرضه خون به پوست و سایر ارگان‎ها به جز قلب، ریه و مغز می‎شود. این امر موجب ذخیره اکسیژن برای ارگان‎های حیاتی‎تر می‎شود که برای بقا بیشتر نیاز به آن دارند، پستانداران غواص فشار خون طبیعی خود را حفظ می‎کنند، لیکن در خروجی و فعالیت قلب به صورت چشمگیری کاهش حاصل می‎شود.

این رفلکس تا حدودی در انسان نیز وجود دارد. هنگامی که انسان در آب سرد فرو می‎رود عصب واگ تحریک می‎شود که موجب کند شدن عملکرد قلب می‎گردد و همچنین عصب سمپاتیک نیز تحریک می‎شود که موجب تنگ شدن عروق خون به پوست و سایر ارگان‎ها می‎شود. از آنجا که رفلکس در انسان به صورت ناقص ایجاد می‎گردد، اغلب یک افزایش فشار خون لیکن با حداقل یا بدون کاهش در برون‎دهی قلب اتفاق می‎افتد. در این فرایند به جای اینکه در فعالیت قلب کاهش حاصل شود افزایش پیدا می‎کند. در نتیجه این فرایند در انسان، کار قلب بیشتر می‎شود و همچنین ایجاد آریتمی قلبی می‎نماید. مطالعات انجام شده بر روی Ama ها (غواصان سنتی با حبس هوا ژاپن ) بیان می‎دارد که شیوع بیماری آریتمی در آن‎ها در تابستان 43% و در زمستان حتی از این مقدار بیشتر است.

 سندروم سینوس کاروتید

شریان‎های کاروتید در هر طرف گردن قرار دارند و شریان های اصلی هستند که عرضه خون به مغز را تامین می کنند، و هر دو این شریان‎ها ارگانی جهت اندازه‎گیری فشار - سینوس کاروتید - در دیواره خود حدوداً همسطح با حنجره دارند. فشار خارجی بر روی این سینوس‎های کاروتید باعث می‎گردد که مرکز کنترل قلب در مغز به اشتباه تصور کند که فشار خون به طور ناگهانی افزایش یافته است. و منجر به رفلکس کاهنده قلب و کاهش فشار خون گردد. این موضوع می‎تواند موجب غش و یا حتی از دست دادن هوشیاری شود.

از طریق فشار بر روی سینوس کاروتید به دلیل تنگی یقه وت سوت و یا گردنی لباس خشک اثری مشابه را موجب می شود. به احتمال زیاد این اشکال به خصوص در وت سوت‎های بدون زیپ جلو یا با یقه خیلی تنگ می‎تواند بروز نماید.

در یک سری مرگ به دقت ثبت شده 100 تایی در استرالیا. تنها یک مورد مشکوک به سندروم سینوس کاروتید بوده است. با توجه به این، در سایر موارد دیده شده که غواصان دچار این مشکل، وت سوت فشار آورنده برگردن را با کشیدن از گردن دور می‎کنند. این واکنش ممکن است پاسخی به مشکل تنفسی بواسطه دلایل قلبی ناشی از تنگی یقه لباس یا سندروم سینوس کاروتید بوده باشد.

قرار گرفتن در محیط پر فشار (هایپر بار)

مطالعات انجام شده بر روی افراد آزمایشی در فشارهایی مشابه با فشارهای تجربه شده توسط غواصان ورزشی، بروز قابل توجهی از آریتمی ناشی از قرار گرفتن در معرض محیط پر فشار را اثبات کرده است. این امر ممکن است تا حدودی به دلیل تنفس اکسیژن با فشار نسبی بالا در این اعماق باشد.

غوطه وری

فرو بردن بدن در آب به سادگی باعث افزایش بازگشت خون به قلب شخص با توجه به تغییر در شدت توانایی گردش خون نسبت به سبک وزنی می‎شود. این رانش خون به قلب به سرعت می‎تواند حجم فعالیت قلب را تا برگشت به شرایط ثبات دو برابر نماید. در توزیع مجدد خون از سطح بدن به ریه‎ها، امکان ابتلا شخص مستعد، به اِدم ریوی وجود دارد.

با غوطه‎وری در آب اثر گرانش بر روی عروق حذف می‎گردد. قرار گرفتن ناگهانی عروق خونی در معرض تأثیرات تغییر در گرانش، مانند بالا رفتن از نردبان و خارج شدن از آب، امکان سنکوپ ناشی از کاهش فشار خون را افزایش می‎دهد. این دلیلی پسندیده بر آویزان نگه نداشتن غواصان بر روی نردبان است.

آسپیراسیون

آسپیراسیون (ورود هر نوع مایع، خلط و جسم صلب توسط دَم ریوی به درون مجاری تنفسی) آب دریا - که همیشه در غواصی این امکان وجود دارد - می‎تواند اثرات قلبی فوری توسط مکانیسمی شبیه به رفلکس غواصی (به شرح قبل) شود. همچنین می‎تواند به دنبال اثرات تأخیری ناشی از درگیری ریه با نبود و یا کمبود اکسیژن شود، مانند سندروم آسپیراسیون آب شور.

اثرات مواد مخدر

انواع زیادی از مواد مخدرها می‎توانند موجب آریتمی و دیگر اثرات بر روی قلب شوند، که ممکن است زمینه را برای مرگ ناگهانی فراهم نمایند. بسیاری از آن‎ها را می‎توان از داروخانه‎ها و یا سوپر مارکت‎ها خریداری نمود. برخی از این مواد مخدر در داروهای سرماخوردگی و فراورده‎های ضد سرفه وجود دارند. بعضی از این مواد عبارتند از:

  • الکل؛

· نیکوتین - سیگار کشیدن؛

· کافئین - قهوه و چای، داروهای محرک برای غلبه بر خواب آلودگی؛

  • "Social" drugs مانند کوکائین، داروهای کاهنده وزن و محرک ها مانند آمفتامین؛

· داروهای کنترل فشار خون (به عنوان مثال مسدود کننده‎های کانال کلسیم و بتابلوکرها)؛

· داروهای مورد استفاده برای فرو نشاندن آریتمی (یعنی بتابلوکرها)؛

· داروهایی که غلطت الکترولیت خون را تغییر می‎دهند - دیورتیک (ادرارآور) و الکترولیت؛

· داروهای سمپاتومیمتیک (مانند دکونژستان‎ها از قبیل سودو افدرین، داروهای ضد آسم مانند سالبوتامول و برخی از داروهای ضد دریازدگی).

· دیگر داروهایی که ممکن است موجب آریتمی شوند - ضد افسردگی‎ها، دیگوکسین، برخی داروهای ضد مالاریا و بی حس کننده‎های موضعی.

بیماری  های قلبی

 بیماری عروق کرونری یا CAD

این بیماری قلبی (که باعث تنگی یا انسداد عروق کرونری می‎شود)، در صورتی که به عنوان یک بیماری میانسالی و یا بالاتر مطرح است لیکن ممکن است در برخی از افراد جوان به نسبت کمتر وجود داشته باشد.

مطالعات انجام شده پس از مرگ در طول جنگ کره و ویتنام بیانگر این امر است که بیماری عروق کرونر در اوایل بزرگسالی آغاز می‎گردد. اما فقط بعد از 40 سالگی موجب بروز علایم و مرگ ناشی از حمله قلبی می‎شود. هر چه سن غواص بیشتر باشد احتمالاً ابتلا به این بیماری بیشتر خواهد بود. غواصان مبتلا به این عارضه به دلیل عدم عرضه کافی خون به عضلات قلب بیشتر در معرض مرگ ناگهانی به دلیل آریتمی یا انفارکتوس میوکارد ثانویه قرار دارند.

 جراحی کنار گذر عروق کرونر

برخی از انسداد عروق کرونر را می‎توان با پیوند رگ‎های خونی بایپس (کنارگذر) را رفع نمود - معمولاً با استفاده از سیاهرگ یا سرخرگ. این عمل جراحی درد را کاهش می‎دهد و باعث بهبود عملکرد قلب می‎شود. اما بیماری زمینه‎ای که بر روی بیشتر عروق کرونر اثر گذاشته است با عمل بایپس بهبود نخواهد بخشید. افراد با چنین عمل جراحی هنوز مستعد ابتلا به آریتمی و اختلال قلبی هستند و نباید غوص کنند. مگر ثابت شده باشد که اشکالات کاملاً بر طرف شده است. وضعیت مشابه در افرادی که قبلاً مبتلا به انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" بوده‎اند و کسانی که نیاز به ضربان‎ساز قلب دارند وجود دارد.

 میوکاردیت (ورم عضله قلب)

برخی از عفونت‎های ویروسی که ایجاد بیماری شبه آنفولانزا می‎کنند به طور موقت می‎توانند بر عضلات قلب تأثیر بگذارند و به عملکرد آن خدشه وارد نموده و آنرا مستعد پذیرش آریتمی ‎نمایند. مرگ ناگهانی به دلیل این مورد و شرایط موذیانه‎اش گاه و بیگاه در ورزشکاران و غواصان خیلی آماده گزارش شده است. به همین دلیل غیر عاقلانه است به غواصی که از یک عفونت ویروسی رنج می‎برد اجازه فعالیت بدنی شدید داد.

گاهی اوقات قلب به طور دایم و به صورت برگشت ناپذیر توسط اینگونه ویروس‎ها آسیب می‎بیند. از این به بعد شبیه یک کاردیومیوپاتی می‎باشد. در وضعیت نهایی تنها درمان مؤثر پیوند قلب است.

 کاردیومیوپاتی

ورزشکاران جوانی که به هنگام ورزش یا شنا می‎میرند ممکن است از طریق مرور سابقه مرگ زودرس خانوادگی، یا در خلال معاینات پزشکی قابل تشخیص باشند، و اغلب نیز قابل پیشگیری است.

جلوگیری

تمام داوطلبین غواصی باید قبل از شروع آموزش غواصی توسط پزشک غواص با تجربه به دقت مورد معاینه قرار گیرند. افراد با بیماری قبلی شناخته شده و زمینه ابتلا به آریتمی به صورت بی خطر نمی‎توانند غواصی کنند، غواصان میانسال و افراد با فاکتورهای خطر بالای کرونر نیاز به بررسی منظم دارند.

عوامل خطر کرونر عبارتند از:

· سابقه خانوادگی از بیماری‎های قلبی در سن مشابه به غواص؛

  • سیگار کشیدن؛
  • فشارخون؛

· داروهای فعال کننده قلب (به شرح توضیحات قبل)؛

  • چاقی؛

· کلسترول بالا - چربی خون؛

· عدم تناسب جسمانی طبیعی؛

  • بیماری‎هایی مانند دیابت و اعتیاد به الکل.

شغل غواصی اغلب نیاز به فعالیت بدنی شدید دارد که بر قلب اعمال فشار می‎‎نماید. یک استاندارد عالی آمادگی جسمانی به همراه تمرینات منظم موجب می‎شود که توانایی قلب برای مقابله با این اعمال فشار بهبود بخشیده شود.

در حالی که به سرعت پریدن داخل آب سرد موجب ناراحتی بیش از حد و به حداکثر رسیدن تنش فیزیولوژیکی می‎شود. لیکن ورود تدریجی به آب سرد موجب به حداقل رسیدن این تنش فیزیولوژیکی می‎گردد.

ترکیبی از اضطراب کارآیی، استرس حمل و نقل، خواب ناکافی و عدم استراحت، مصرف الکل بیش از حد، قهوه و سایر موادی که اغلب برای سرخوشی تعطیلات غواصی توأم می‎گردند. این احتمال وجود دارد که شخص را به آریتمی‎های قلبی و تا حدودی مرگ در غواصان دچار نماید.


تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی


فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

نظرات

نظر شما
نام :
پست الکترونیکی :
وب سایت :
متن :

تصویر :

برچسب ها : 
اخبار
1396/05/24 09:53

سندرم مرگ ناگهانی در غواصی-تجهیزات غواصی

آسیب شناسی

مرگ ناگهانی غواصان، بخصوص غواصان میانسال رویدادی نادر نمی‎باشد. دلیل آن عوارض قلبی است - به دلیل یک اختلال کشنده در ریتم قلب (آریتمی)، مرگ عضلات قلب به دلیل انسداد عروق کرونری (انسداد عروق کرونر موجب ایسکمی، انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" می‎شود) یا، در بیماران جوان‎تر می‎تواند به دلیل عوارض در عضلات خود قلب باشد (میوکاردیت، کاردیومیوپاتی).

مطالعات آماری بر روی مرگ و میر در غواصی از میزان شیوع نگران کننده‎ای از مرگ و میر به دلایل بیماری‎های قلبی را بیان می‎دارد. در بررسی‎های DAN (divers Alert Network)، 26% از مرگ و میرها به دلایل قلبی بوده که 45% آن مربوط به مرگ غواصان اسکوبای بالای 40 سال بوده است. این گرایش‎ها بیشتر در غواصان با تجربه با سابقه مشخص شده در ارتباط با بیماری قلبی: آریتمی یا ایسکمی، فشار خون بالا یا استفاده داروهای فعال کننده قلب (Cardioactive) وجود داشته است.

آریتمی قلبی

قلب معمولاً به صورت منظم و مرتب می‎تپد. با انقباض دهلیز، ابتدا خون به داخل بطن هدایت می‎شود که سپس به نوبه خود بطن نیز منقبض شده و خون را به رگ‎های اصلی تزریق می‎نماید.

چنانچه نواخت این انقباض‎ها مختل شود (آریتمی یا "ضربان نامنظم قلب") کارایی عملکرد قلب نیز با اختلال مواجه می‎شود و قلب باید سخت‎تر کارکند، که در نتیجه قلب خودش نیز به اکسیژن و جریان خون بیشتری نیاز پیدا می‎کند. اختلال در کارآیی قلب همچنین ممکن است باعث کاهش فشار خون شود که این امر می‎تواند جریان خون به مغز را کاهش دهد و موجب بیهوشی شخص گردد.

آریتمی که موجب مرگ ناگهانی شود به نام فیبریلاسیون بطنی نامیده می‎گردد، که در این صورت در ظرف چند ثانیه بیهوشی و در ظرف چند دقیقه به مرگ منجر می‎شود.

آریتمی شدید تمایل بروز در غواصانی دارد که دچار آریتمی متوسط هستند یا کسانی که ایسکمی قلبی، کاردیومیوپاتی هستند یا آن‎هایی که داروهای فعال کننده قلب مصرف می‎کنند (مانند داروهای فشارخون بالا، آسم، محرک و غیره).

بیماری عروق کرونر قلب

قلب عرضه جریان خون خودش را از طریق عروق کرونری دریافت می‎نماید. زمانی‎که قلب باید عملکرد بیشتری داشته باشد، مثلاً به هنگام ورزش، نیاز به جریان خونش نیز افزایش پیدا می‎کند. چنانچه فشار خون بالا رود، یا اینکه قلب باید ریتم نبض خیلی سریع‎تری داشته باشد و یا اینکه مقاومت در مقابل جریان خون افزایش یابد قلب برای سطح مشخصی از فعالیت حتی باید بیشتر کار کند. آریتمی نیز حجم کار قلب را افزایش می‎دهد.

چنانچه عروق کرونری مسدود باشند و در نتیجه کمبود جریان خون به قلب در شرایط فعالیت، قلب قادر به مقابله کمتری در مقابل درخواست‎های اضافی برای کار بیشتر است. وقتی که عروق کرونری جریان خون و اکسیژن کافی به عضلات قلب عرضه ننمایند، متعاقباً شرایط دردناک شده و ایجاد درد در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه ("آنژین صدری") یا تنگی نفس (dyspnoea) را موجب می شود. با کاهش در فعالیت و استراحت تقاضا برای خون کاهش پیدا می‎کند و ممکن است این عوارض رفع شوند. چنانچه این محدودیت اکسیژن رسانی به عضلات قلب به اندازه کافی شدید بوده باشد، عضلات قلب می‎میرند و به این مورد انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) می‎گویند. در غواصان اولین نشانه این مورد ممکن است در کالبد شکافی مشخص شود.

بیماری ماهیچه  های قلب

برخی از انواع بیماری‎های ماهیچه‎های قلب (کاردیو میوپاتی - مادرزادی، مصرف الکل، یا مسمومیت) ممکن است بر روی عملکرد قلب اثر بگذارند و در هر سنی می تواند بروز نماید. سابقه خانوادگی مرگ زودرس قلبی، نشانه‎ای بارز از این نوع بیماری است. در غیر غواصان که از این بیماری‎ها آگاه می‎شوند، غالباً پیوند قلب تنها راه درمان موفق است. ممکن است غواصان آگاه نباشند که دچار چنین بیماری‎هایی هستند. عفونت‎های ویروسی گاهی اوقات عضلات قلب را اغلب بدون اینکه بیمار از این امر آگاهی داشته باشد گرفتار می‎کنند و این عفونت شخص را مستعد مرگ قلبی می‎نماید.

علل مؤثر بروز

از طریق بیماری‎های قلبی چندین نوع مرگ یا ناتوانی می‎تواند حادث شود لیکن به هنگام غواصی معمولاً توسط یک یا چندین عوامل تشدید کننده خیلی سریع تر مواجهه می‎شویم. برخی از آن‎ها عبارتنداز:

فعالیت

فعالیت شدید به واسطه تعدادی از مکانیزم‎ها می‎تواند موجب مرگ ناگهانی شود. احتمالاً شناخته‎ترین مورد مرگ این چنانی مرگ اولین دونده ماراتن باشد که بعد از دویدن از ماراتن تا آتن جهت رساندن خبر پیروزی یونان بر ایران بر زمین افتاد و مرد. در واقع مرگ وی به دلیل سکته گرمایی یا گرمازدگی بوده است. معمولاً فعالیت شدید در افرادی که نوعی بیماری یا نارسایی قلبی دارند موجب مرگ می‎شود.

یک غواص در خلال بعضی از فعالیت‎هایش در شرایط نامساعدی قرار می‎گیرد. در خلال فعالیت فیزیکی بر روی زمین، برون‎ده قلب افزایش پیدا می‎کند تا با سوخت و ساز فعالیت‎های عضلات مطابقت داشته باشد. برای انجام این کار با انبساط عروق خونی کار قلب در گردش خون محیطی با کاهش مقاومت در برابر گردش خون آسان‎تر می‎گردد. اما در یک فعالیت غواصی، رگ‎های پوستی منبسط نخواهند شد زیرا آن‎ها سعی در حفظ دما در مقابل آب سرد محیط را می‎کنند. لذا در مقابل یک فعالیت زمینی قلب غواص برای یک فعالیت مشخص در مقابل این افزایش مقاومت، باید پمپاژ قوی‎تری انجام دهد و سخت‎تر کار کند.

یکی از محدودیت‎ها برای فعالیت‎های زمینی ناتوانی در پراکنده نمودن گرمای ناشی از فعالیت می‎باشد. در صورتی که در غواصی بیشتر این گرما توسط آب به بیرون هدایت می‎گردد. در نتیجه این امکان وجود دارد که در آب، با دمای بیشتر بدون احساس ناراحتی افزایش دمای بدن و عرق کردن فعالیت نمود.

در نتیجه، این امکان وجود دارد که در آب با دمای بیشتر با ناراحتی کمتر لیکن با فشار بیشتر بر روی قلب فعالیت نمود. البته شاید فقط در یک ورزشکار آموزش دیده با قلبی سالم و علاقه علمی. یک غواص میان سال (یعنی بالای 40 سال) با درجه‎ای از بیماری عروق کرونری ("تنگی عروق") می‎تواند به قلب فشار اضافی وارد کند بدون اینکه متوجه علایمی شود. که این امر می‎تواند منجر به مرگ ناگهانی شود.

حتی در غواصان با سلامت بالا، مشخص شده است که با فعالیت غواصی دچار آریتمی جدی خواهند شد. احتمال خیلی بیشتری وجود دارد که غواصان با بیماری‎های قلبی دچار آریتمی ناتوانی یا منجر به مرگ شوند.

عوامل روانی و فردی

برخی از افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی هستند. اعتقاد بر این است که فردی با خصوصیات تیپ A یا تیپ D بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی است. اینگونه افراد به شدت رقابتی، پرخاشگر و به عنوان نتیجه با استاندارد جامعه معمولاً افرادی موفق هستند. خیلی با خودشان سخت می‎گیرند و عقب‎نشینی هم نمی‎کنند. احتمال ایجاد بیماری‎های عروق کرونری در آنان دو برابر دیگران است و زمانی که دچار آن شدند احتمالاً به قلب بیمار خود فراتر از محدودیت‎هایش فشار وارد می‎کنند.

به صورت سنتی این از خصوصیات فردی آقایان می‎باشد. اما این احتمال است که در یک جامعه رقابتی‎تر و برابر، الگوی بیماری‎های مشابه در زنان نیز در مناطقی که قبلاً تحت تسلط مردان بوده است پدیدار شود. مرگ ناگهانی در فردی با خصوصیات تیپ A امری غیر معمول نمی‎باشد.

اضطراب می‎تواند تهدیدی برای عواقب قلبی باشد. اضطراب معمولاً موجب تزریق داخلی آدرنالین که یکی از هورمون‎های اضطراب است در بدن می شود، که موجب تحریک قلب برای انقباض پر توان‎تر، نبض تندتر می‎گردد و آن را بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎دهد. یک قلب تپنده سریع، زمان کمتری برای عرضه جریان برای دوباره پر کردن خودش پیدا می‎کند و نسبتاً خون گرسنه می‎شود.

در گردش خون محیطی، آدرنالین موجب تنگ شدن رگ‎های خونی به پوست وارگان‎های داخلی می‎شود و در نتیجه موجب افزایش مقاومت برای جریان خون و کار قلب می گردد. بنابراین فرد مضطرب ضربان قلب سریع‎تر با جریان خون ضعیف است که بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎گیرد چون که جهت فعالیتی مشخص قلبش باید بشتر کار کند.

شرایطی مشابه به غش کردن (شناخته شده به عنوان سنکوپ وازوواگال) که معمولاً و منحصراً در شرایطی مانند اهدای خون و دریافت تزریق دیده شده است. پاسخ عصبی از طریق تحریک مرکز عصب واگ است که باعث کاهش عمیق سرعت قلب می‎شود. نتیجه نهایی فشار خون ناکافی می‎باشد که متعاقب آن گردش خون در مغز کاهش پیدا کرده و موجب بیهوشی (غش) غواص شود.

سرما

به طور مکرر ناتوانی و مرگ غواصان به محض ورود به آب سرد گزارش شده است، بدن چندین واکنش سریع و فوری به آب سرد می‎دهد که می‎تواند توضیحی بر این موارد باشد.

به هنگام غوطهوری در آب سرد افزایش فعالیتی در سیستم عصبی سمپاتیک ایجاد می‎شود که منجر به انتشار آدرنالین می‎گردد. این امر به طور بالقوه اثرات تخریبی بر عملکرد قلب می‎گذارد که در بالا توضیح داده شد. در افرادی که بدنشان نسبت به در معرض آب سرد قرار گرفتن وفق نداده شده است یا کسانی که بدنشان آمادگی جسمانی لازم را ندارد واکنش سمپاتیک گسترده‎تری توصیف شده است.

مرگ ناگهانی از تحریک عصب واگ در ارتباط با عکسالعمل به غواصی می‎تواند بعد از غوطه‎وری صورت در آب سرد رخ دهد، اگر چه با غوطه‎ور شدن میان تنه در آب نیز این اتفاق حاصل می شود. به شرح زیر:

تصور می‎شود که غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد منجر به سندرم (نشانگان) مرگ ناگهانی شود که مرتبط با اسپاسم رفلکس عروق کرونری، آریتمی کشنده یا انفارکتوس میوکارد است.

غواصان با شرایط فرا تنفسی که متعاقبب غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد یا حتی دوش آب سردگرفتن است آشنا می باشند. در حیوانات آزمایشگاهی و همچنین بر روی انسان، قلب به دلیل تنفس عمیق و سریع غیر ارادی بیشتر در معرض آریتمی ناشی از کاهش دی‎اکسید کربن خون قرار می‎گیرد.

همچنین هیپوترمی قلب را بیشتر در معرض آریتمی قرار میدهد و ممکن است با بعضی از مشکلات دیگر که در بالا ذکر شد موجب مرگ ناگهانی شود.

رفلکس  های مرتبط با غواصی

 رفلکس غواصی

پستانداران غواص مانند نهنگ قادر به نگهداشتن نفس خود به مدت یک ساعت و رسیدن به اعماق شگفت انگیز هستند. دلیل قابلیت انجام این کار تا حدودی به علت تکامل رفلکس غواصی می‎باشد. هنگامی که پستاندار سطح را به سوی عمق ترک می‎کند در عصب واگ تحریک عمقی اتفاق می‎افتد که موجب آهسته شدن ضربان قلب تا حدود یک پنجم میزان طبیعی آن می‎شود. همزمان انقباض شدید نیز در رگ‎ها حادث می‎گردد و در نتیجه حاصل این اتفاق کاهش عرضه خون به پوست و سایر ارگان‎ها به جز قلب، ریه و مغز می‎شود. این امر موجب ذخیره اکسیژن برای ارگان‎های حیاتی‎تر می‎شود که برای بقا بیشتر نیاز به آن دارند، پستانداران غواص فشار خون طبیعی خود را حفظ می‎کنند، لیکن در خروجی و فعالیت قلب به صورت چشمگیری کاهش حاصل می‎شود.

این رفلکس تا حدودی در انسان نیز وجود دارد. هنگامی که انسان در آب سرد فرو می‎رود عصب واگ تحریک می‎شود که موجب کند شدن عملکرد قلب می‎گردد و همچنین عصب سمپاتیک نیز تحریک می‎شود که موجب تنگ شدن عروق خون به پوست و سایر ارگان‎ها می‎شود. از آنجا که رفلکس در انسان به صورت ناقص ایجاد می‎گردد، اغلب یک افزایش فشار خون لیکن با حداقل یا بدون کاهش در برون‎دهی قلب اتفاق می‎افتد. در این فرایند به جای اینکه در فعالیت قلب کاهش حاصل شود افزایش پیدا می‎کند. در نتیجه این فرایند در انسان، کار قلب بیشتر می‎شود و همچنین ایجاد آریتمی قلبی می‎نماید. مطالعات انجام شده بر روی Ama ها (غواصان سنتی با حبس هوا ژاپن ) بیان می‎دارد که شیوع بیماری آریتمی در آن‎ها در تابستان 43% و در زمستان حتی از این مقدار بیشتر است.

 سندروم سینوس کاروتید

شریان‎های کاروتید در هر طرف گردن قرار دارند و شریان های اصلی هستند که عرضه خون به مغز را تامین می کنند، و هر دو این شریان‎ها ارگانی جهت اندازه‎گیری فشار - سینوس کاروتید - در دیواره خود حدوداً همسطح با حنجره دارند. فشار خارجی بر روی این سینوس‎های کاروتید باعث می‎گردد که مرکز کنترل قلب در مغز به اشتباه تصور کند که فشار خون به طور ناگهانی افزایش یافته است. و منجر به رفلکس کاهنده قلب و کاهش فشار خون گردد. این موضوع می‎تواند موجب غش و یا حتی از دست دادن هوشیاری شود.

از طریق فشار بر روی سینوس کاروتید به دلیل تنگی یقه وت سوت و یا گردنی لباس خشک اثری مشابه را موجب می شود. به احتمال زیاد این اشکال به خصوص در وت سوت‎های بدون زیپ جلو یا با یقه خیلی تنگ می‎تواند بروز نماید.

در یک سری مرگ به دقت ثبت شده 100 تایی در استرالیا. تنها یک مورد مشکوک به سندروم سینوس کاروتید بوده است. با توجه به این، در سایر موارد دیده شده که غواصان دچار این مشکل، وت سوت فشار آورنده برگردن را با کشیدن از گردن دور می‎کنند. این واکنش ممکن است پاسخی به مشکل تنفسی بواسطه دلایل قلبی ناشی از تنگی یقه لباس یا سندروم سینوس کاروتید بوده باشد.

قرار گرفتن در محیط پر فشار (هایپر بار)

مطالعات انجام شده بر روی افراد آزمایشی در فشارهایی مشابه با فشارهای تجربه شده توسط غواصان ورزشی، بروز قابل توجهی از آریتمی ناشی از قرار گرفتن در معرض محیط پر فشار را اثبات کرده است. این امر ممکن است تا حدودی به دلیل تنفس اکسیژن با فشار نسبی بالا در این اعماق باشد.

غوطه وری

فرو بردن بدن در آب به سادگی باعث افزایش بازگشت خون به قلب شخص با توجه به تغییر در شدت توانایی گردش خون نسبت به سبک وزنی می‎شود. این رانش خون به قلب به سرعت می‎تواند حجم فعالیت قلب را تا برگشت به شرایط ثبات دو برابر نماید. در توزیع مجدد خون از سطح بدن به ریه‎ها، امکان ابتلا شخص مستعد، به اِدم ریوی وجود دارد.

با غوطه‎وری در آب اثر گرانش بر روی عروق حذف می‎گردد. قرار گرفتن ناگهانی عروق خونی در معرض تأثیرات تغییر در گرانش، مانند بالا رفتن از نردبان و خارج شدن از آب، امکان سنکوپ ناشی از کاهش فشار خون را افزایش می‎دهد. این دلیلی پسندیده بر آویزان نگه نداشتن غواصان بر روی نردبان است.

آسپیراسیون

آسپیراسیون (ورود هر نوع مایع، خلط و جسم صلب توسط دَم ریوی به درون مجاری تنفسی) آب دریا - که همیشه در غواصی این امکان وجود دارد - می‎تواند اثرات قلبی فوری توسط مکانیسمی شبیه به رفلکس غواصی (به شرح قبل) شود. همچنین می‎تواند به دنبال اثرات تأخیری ناشی از درگیری ریه با نبود و یا کمبود اکسیژن شود، مانند سندروم آسپیراسیون آب شور.

اثرات مواد مخدر

انواع زیادی از مواد مخدرها می‎توانند موجب آریتمی و دیگر اثرات بر روی قلب شوند، که ممکن است زمینه را برای مرگ ناگهانی فراهم نمایند. بسیاری از آن‎ها را می‎توان از داروخانه‎ها و یا سوپر مارکت‎ها خریداری نمود. برخی از این مواد مخدر در داروهای سرماخوردگی و فراورده‎های ضد سرفه وجود دارند. بعضی از این مواد عبارتند از:

  • الکل؛

· نیکوتین - سیگار کشیدن؛

· کافئین - قهوه و چای، داروهای محرک برای غلبه بر خواب آلودگی؛

  • "Social" drugs مانند کوکائین، داروهای کاهنده وزن و محرک ها مانند آمفتامین؛

· داروهای کنترل فشار خون (به عنوان مثال مسدود کننده‎های کانال کلسیم و بتابلوکرها)؛

· داروهای مورد استفاده برای فرو نشاندن آریتمی (یعنی بتابلوکرها)؛

· داروهایی که غلطت الکترولیت خون را تغییر می‎دهند - دیورتیک (ادرارآور) و الکترولیت؛

· داروهای سمپاتومیمتیک (مانند دکونژستان‎ها از قبیل سودو افدرین، داروهای ضد آسم مانند سالبوتامول و برخی از داروهای ضد دریازدگی).

· دیگر داروهایی که ممکن است موجب آریتمی شوند - ضد افسردگی‎ها، دیگوکسین، برخی داروهای ضد مالاریا و بی حس کننده‎های موضعی.

بیماری  های قلبی

 بیماری عروق کرونری یا CAD

این بیماری قلبی (که باعث تنگی یا انسداد عروق کرونری می‎شود)، در صورتی که به عنوان یک بیماری میانسالی و یا بالاتر مطرح است لیکن ممکن است در برخی از افراد جوان به نسبت کمتر وجود داشته باشد.

مطالعات انجام شده پس از مرگ در طول جنگ کره و ویتنام بیانگر این امر است که بیماری عروق کرونر در اوایل بزرگسالی آغاز می‎گردد. اما فقط بعد از 40 سالگی موجب بروز علایم و مرگ ناشی از حمله قلبی می‎شود. هر چه سن غواص بیشتر باشد احتمالاً ابتلا به این بیماری بیشتر خواهد بود. غواصان مبتلا به این عارضه به دلیل عدم عرضه کافی خون به عضلات قلب بیشتر در معرض مرگ ناگهانی به دلیل آریتمی یا انفارکتوس میوکارد ثانویه قرار دارند.

 جراحی کنار گذر عروق کرونر

برخی از انسداد عروق کرونر را می‎توان با پیوند رگ‎های خونی بایپس (کنارگذر) را رفع نمود - معمولاً با استفاده از سیاهرگ یا سرخرگ. این عمل جراحی درد را کاهش می‎دهد و باعث بهبود عملکرد قلب می‎شود. اما بیماری زمینه‎ای که بر روی بیشتر عروق کرونر اثر گذاشته است با عمل بایپس بهبود نخواهد بخشید. افراد با چنین عمل جراحی هنوز مستعد ابتلا به آریتمی و اختلال قلبی هستند و نباید غوص کنند. مگر ثابت شده باشد که اشکالات کاملاً بر طرف شده است. وضعیت مشابه در افرادی که قبلاً مبتلا به انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" بوده‎اند و کسانی که نیاز به ضربان‎ساز قلب دارند وجود دارد.

 میوکاردیت (ورم عضله قلب)

برخی از عفونت‎های ویروسی که ایجاد بیماری شبه آنفولانزا می‎کنند به طور موقت می‎توانند بر عضلات قلب تأثیر بگذارند و به عملکرد آن خدشه وارد نموده و آنرا مستعد پذیرش آریتمی ‎نمایند. مرگ ناگهانی به دلیل این مورد و شرایط موذیانه‎اش گاه و بیگاه در ورزشکاران و غواصان خیلی آماده گزارش شده است. به همین دلیل غیر عاقلانه است به غواصی که از یک عفونت ویروسی رنج می‎برد اجازه فعالیت بدنی شدید داد.

گاهی اوقات قلب به طور دایم و به صورت برگشت ناپذیر توسط اینگونه ویروس‎ها آسیب می‎بیند. از این به بعد شبیه یک کاردیومیوپاتی می‎باشد. در وضعیت نهایی تنها درمان مؤثر پیوند قلب است.

 کاردیومیوپاتی

ورزشکاران جوانی که به هنگام ورزش یا شنا می‎میرند ممکن است از طریق مرور سابقه مرگ زودرس خانوادگی، یا در خلال معاینات پزشکی قابل تشخیص باشند، و اغلب نیز قابل پیشگیری است.

جلوگیری

تمام داوطلبین غواصی باید قبل از شروع آموزش غواصی توسط پزشک غواص با تجربه به دقت مورد معاینه قرار گیرند. افراد با بیماری قبلی شناخته شده و زمینه ابتلا به آریتمی به صورت بی خطر نمی‎توانند غواصی کنند، غواصان میانسال و افراد با فاکتورهای خطر بالای کرونر نیاز به بررسی منظم دارند.

عوامل خطر کرونر عبارتند از:

· سابقه خانوادگی از بیماری‎های قلبی در سن مشابه به غواص؛

  • سیگار کشیدن؛
  • فشارخون؛

· داروهای فعال کننده قلب (به شرح توضیحات قبل)؛

  • چاقی؛

· کلسترول بالا - چربی خون؛

· عدم تناسب جسمانی طبیعی؛

  • بیماری‎هایی مانند دیابت و اعتیاد به الکل.

شغل غواصی اغلب نیاز به فعالیت بدنی شدید دارد که بر قلب اعمال فشار می‎‎نماید. یک استاندارد عالی آمادگی جسمانی به همراه تمرینات منظم موجب می‎شود که توانایی قلب برای مقابله با این اعمال فشار بهبود بخشیده شود.

در حالی که به سرعت پریدن داخل آب سرد موجب ناراحتی بیش از حد و به حداکثر رسیدن تنش فیزیولوژیکی می‎شود. لیکن ورود تدریجی به آب سرد موجب به حداقل رسیدن این تنش فیزیولوژیکی می‎گردد.

ترکیبی از اضطراب کارآیی، استرس حمل و نقل، خواب ناکافی و عدم استراحت، مصرف الکل بیش از حد، قهوه و سایر موادی که اغلب برای سرخوشی تعطیلات غواصی توأم می‎گردند. این احتمال وجود دارد که شخص را به آریتمی‎های قلبی و تا حدودی مرگ در غواصان دچار نماید.


تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی


فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

نظرات

نظر شما
نام :
پست الکترونیکی :
وب سایت :
متن :

تصویر :

برچسب ها : 
news2
1396/05/24 09:53

سندرم مرگ ناگهانی در غواصی-تجهیزات غواصی

آسیب شناسی

مرگ ناگهانی غواصان، بخصوص غواصان میانسال رویدادی نادر نمی‎باشد. دلیل آن عوارض قلبی است - به دلیل یک اختلال کشنده در ریتم قلب (آریتمی)، مرگ عضلات قلب به دلیل انسداد عروق کرونری (انسداد عروق کرونر موجب ایسکمی، انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" می‎شود) یا، در بیماران جوان‎تر می‎تواند به دلیل عوارض در عضلات خود قلب باشد (میوکاردیت، کاردیومیوپاتی).

مطالعات آماری بر روی مرگ و میر در غواصی از میزان شیوع نگران کننده‎ای از مرگ و میر به دلایل بیماری‎های قلبی را بیان می‎دارد. در بررسی‎های DAN (divers Alert Network)، 26% از مرگ و میرها به دلایل قلبی بوده که 45% آن مربوط به مرگ غواصان اسکوبای بالای 40 سال بوده است. این گرایش‎ها بیشتر در غواصان با تجربه با سابقه مشخص شده در ارتباط با بیماری قلبی: آریتمی یا ایسکمی، فشار خون بالا یا استفاده داروهای فعال کننده قلب (Cardioactive) وجود داشته است.

آریتمی قلبی

قلب معمولاً به صورت منظم و مرتب می‎تپد. با انقباض دهلیز، ابتدا خون به داخل بطن هدایت می‎شود که سپس به نوبه خود بطن نیز منقبض شده و خون را به رگ‎های اصلی تزریق می‎نماید.

چنانچه نواخت این انقباض‎ها مختل شود (آریتمی یا "ضربان نامنظم قلب") کارایی عملکرد قلب نیز با اختلال مواجه می‎شود و قلب باید سخت‎تر کارکند، که در نتیجه قلب خودش نیز به اکسیژن و جریان خون بیشتری نیاز پیدا می‎کند. اختلال در کارآیی قلب همچنین ممکن است باعث کاهش فشار خون شود که این امر می‎تواند جریان خون به مغز را کاهش دهد و موجب بیهوشی شخص گردد.

آریتمی که موجب مرگ ناگهانی شود به نام فیبریلاسیون بطنی نامیده می‎گردد، که در این صورت در ظرف چند ثانیه بیهوشی و در ظرف چند دقیقه به مرگ منجر می‎شود.

آریتمی شدید تمایل بروز در غواصانی دارد که دچار آریتمی متوسط هستند یا کسانی که ایسکمی قلبی، کاردیومیوپاتی هستند یا آن‎هایی که داروهای فعال کننده قلب مصرف می‎کنند (مانند داروهای فشارخون بالا، آسم، محرک و غیره).

بیماری عروق کرونر قلب

قلب عرضه جریان خون خودش را از طریق عروق کرونری دریافت می‎نماید. زمانی‎که قلب باید عملکرد بیشتری داشته باشد، مثلاً به هنگام ورزش، نیاز به جریان خونش نیز افزایش پیدا می‎کند. چنانچه فشار خون بالا رود، یا اینکه قلب باید ریتم نبض خیلی سریع‎تری داشته باشد و یا اینکه مقاومت در مقابل جریان خون افزایش یابد قلب برای سطح مشخصی از فعالیت حتی باید بیشتر کار کند. آریتمی نیز حجم کار قلب را افزایش می‎دهد.

چنانچه عروق کرونری مسدود باشند و در نتیجه کمبود جریان خون به قلب در شرایط فعالیت، قلب قادر به مقابله کمتری در مقابل درخواست‎های اضافی برای کار بیشتر است. وقتی که عروق کرونری جریان خون و اکسیژن کافی به عضلات قلب عرضه ننمایند، متعاقباً شرایط دردناک شده و ایجاد درد در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه ("آنژین صدری") یا تنگی نفس (dyspnoea) را موجب می شود. با کاهش در فعالیت و استراحت تقاضا برای خون کاهش پیدا می‎کند و ممکن است این عوارض رفع شوند. چنانچه این محدودیت اکسیژن رسانی به عضلات قلب به اندازه کافی شدید بوده باشد، عضلات قلب می‎میرند و به این مورد انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) می‎گویند. در غواصان اولین نشانه این مورد ممکن است در کالبد شکافی مشخص شود.

بیماری ماهیچه  های قلب

برخی از انواع بیماری‎های ماهیچه‎های قلب (کاردیو میوپاتی - مادرزادی، مصرف الکل، یا مسمومیت) ممکن است بر روی عملکرد قلب اثر بگذارند و در هر سنی می تواند بروز نماید. سابقه خانوادگی مرگ زودرس قلبی، نشانه‎ای بارز از این نوع بیماری است. در غیر غواصان که از این بیماری‎ها آگاه می‎شوند، غالباً پیوند قلب تنها راه درمان موفق است. ممکن است غواصان آگاه نباشند که دچار چنین بیماری‎هایی هستند. عفونت‎های ویروسی گاهی اوقات عضلات قلب را اغلب بدون اینکه بیمار از این امر آگاهی داشته باشد گرفتار می‎کنند و این عفونت شخص را مستعد مرگ قلبی می‎نماید.

علل مؤثر بروز

از طریق بیماری‎های قلبی چندین نوع مرگ یا ناتوانی می‎تواند حادث شود لیکن به هنگام غواصی معمولاً توسط یک یا چندین عوامل تشدید کننده خیلی سریع تر مواجهه می‎شویم. برخی از آن‎ها عبارتنداز:

فعالیت

فعالیت شدید به واسطه تعدادی از مکانیزم‎ها می‎تواند موجب مرگ ناگهانی شود. احتمالاً شناخته‎ترین مورد مرگ این چنانی مرگ اولین دونده ماراتن باشد که بعد از دویدن از ماراتن تا آتن جهت رساندن خبر پیروزی یونان بر ایران بر زمین افتاد و مرد. در واقع مرگ وی به دلیل سکته گرمایی یا گرمازدگی بوده است. معمولاً فعالیت شدید در افرادی که نوعی بیماری یا نارسایی قلبی دارند موجب مرگ می‎شود.

یک غواص در خلال بعضی از فعالیت‎هایش در شرایط نامساعدی قرار می‎گیرد. در خلال فعالیت فیزیکی بر روی زمین، برون‎ده قلب افزایش پیدا می‎کند تا با سوخت و ساز فعالیت‎های عضلات مطابقت داشته باشد. برای انجام این کار با انبساط عروق خونی کار قلب در گردش خون محیطی با کاهش مقاومت در برابر گردش خون آسان‎تر می‎گردد. اما در یک فعالیت غواصی، رگ‎های پوستی منبسط نخواهند شد زیرا آن‎ها سعی در حفظ دما در مقابل آب سرد محیط را می‎کنند. لذا در مقابل یک فعالیت زمینی قلب غواص برای یک فعالیت مشخص در مقابل این افزایش مقاومت، باید پمپاژ قوی‎تری انجام دهد و سخت‎تر کار کند.

یکی از محدودیت‎ها برای فعالیت‎های زمینی ناتوانی در پراکنده نمودن گرمای ناشی از فعالیت می‎باشد. در صورتی که در غواصی بیشتر این گرما توسط آب به بیرون هدایت می‎گردد. در نتیجه این امکان وجود دارد که در آب، با دمای بیشتر بدون احساس ناراحتی افزایش دمای بدن و عرق کردن فعالیت نمود.

در نتیجه، این امکان وجود دارد که در آب با دمای بیشتر با ناراحتی کمتر لیکن با فشار بیشتر بر روی قلب فعالیت نمود. البته شاید فقط در یک ورزشکار آموزش دیده با قلبی سالم و علاقه علمی. یک غواص میان سال (یعنی بالای 40 سال) با درجه‎ای از بیماری عروق کرونری ("تنگی عروق") می‎تواند به قلب فشار اضافی وارد کند بدون اینکه متوجه علایمی شود. که این امر می‎تواند منجر به مرگ ناگهانی شود.

حتی در غواصان با سلامت بالا، مشخص شده است که با فعالیت غواصی دچار آریتمی جدی خواهند شد. احتمال خیلی بیشتری وجود دارد که غواصان با بیماری‎های قلبی دچار آریتمی ناتوانی یا منجر به مرگ شوند.

عوامل روانی و فردی

برخی از افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی هستند. اعتقاد بر این است که فردی با خصوصیات تیپ A یا تیپ D بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‎های قلبی است. اینگونه افراد به شدت رقابتی، پرخاشگر و به عنوان نتیجه با استاندارد جامعه معمولاً افرادی موفق هستند. خیلی با خودشان سخت می‎گیرند و عقب‎نشینی هم نمی‎کنند. احتمال ایجاد بیماری‎های عروق کرونری در آنان دو برابر دیگران است و زمانی که دچار آن شدند احتمالاً به قلب بیمار خود فراتر از محدودیت‎هایش فشار وارد می‎کنند.

به صورت سنتی این از خصوصیات فردی آقایان می‎باشد. اما این احتمال است که در یک جامعه رقابتی‎تر و برابر، الگوی بیماری‎های مشابه در زنان نیز در مناطقی که قبلاً تحت تسلط مردان بوده است پدیدار شود. مرگ ناگهانی در فردی با خصوصیات تیپ A امری غیر معمول نمی‎باشد.

اضطراب می‎تواند تهدیدی برای عواقب قلبی باشد. اضطراب معمولاً موجب تزریق داخلی آدرنالین که یکی از هورمون‎های اضطراب است در بدن می شود، که موجب تحریک قلب برای انقباض پر توان‎تر، نبض تندتر می‎گردد و آن را بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎دهد. یک قلب تپنده سریع، زمان کمتری برای عرضه جریان برای دوباره پر کردن خودش پیدا می‎کند و نسبتاً خون گرسنه می‎شود.

در گردش خون محیطی، آدرنالین موجب تنگ شدن رگ‎های خونی به پوست وارگان‎های داخلی می‎شود و در نتیجه موجب افزایش مقاومت برای جریان خون و کار قلب می گردد. بنابراین فرد مضطرب ضربان قلب سریع‎تر با جریان خون ضعیف است که بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی قرار می‎گیرد چون که جهت فعالیتی مشخص قلبش باید بشتر کار کند.

شرایطی مشابه به غش کردن (شناخته شده به عنوان سنکوپ وازوواگال) که معمولاً و منحصراً در شرایطی مانند اهدای خون و دریافت تزریق دیده شده است. پاسخ عصبی از طریق تحریک مرکز عصب واگ است که باعث کاهش عمیق سرعت قلب می‎شود. نتیجه نهایی فشار خون ناکافی می‎باشد که متعاقب آن گردش خون در مغز کاهش پیدا کرده و موجب بیهوشی (غش) غواص شود.

سرما

به طور مکرر ناتوانی و مرگ غواصان به محض ورود به آب سرد گزارش شده است، بدن چندین واکنش سریع و فوری به آب سرد می‎دهد که می‎تواند توضیحی بر این موارد باشد.

به هنگام غوطهوری در آب سرد افزایش فعالیتی در سیستم عصبی سمپاتیک ایجاد می‎شود که منجر به انتشار آدرنالین می‎گردد. این امر به طور بالقوه اثرات تخریبی بر عملکرد قلب می‎گذارد که در بالا توضیح داده شد. در افرادی که بدنشان نسبت به در معرض آب سرد قرار گرفتن وفق نداده شده است یا کسانی که بدنشان آمادگی جسمانی لازم را ندارد واکنش سمپاتیک گسترده‎تری توصیف شده است.

مرگ ناگهانی از تحریک عصب واگ در ارتباط با عکسالعمل به غواصی می‎تواند بعد از غوطه‎وری صورت در آب سرد رخ دهد، اگر چه با غوطه‎ور شدن میان تنه در آب نیز این اتفاق حاصل می شود. به شرح زیر:

تصور می‎شود که غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد منجر به سندرم (نشانگان) مرگ ناگهانی شود که مرتبط با اسپاسم رفلکس عروق کرونری، آریتمی کشنده یا انفارکتوس میوکارد است.

غواصان با شرایط فرا تنفسی که متعاقبب غوطه‎وری ناگهانی در آب سرد یا حتی دوش آب سردگرفتن است آشنا می باشند. در حیوانات آزمایشگاهی و همچنین بر روی انسان، قلب به دلیل تنفس عمیق و سریع غیر ارادی بیشتر در معرض آریتمی ناشی از کاهش دی‎اکسید کربن خون قرار می‎گیرد.

همچنین هیپوترمی قلب را بیشتر در معرض آریتمی قرار میدهد و ممکن است با بعضی از مشکلات دیگر که در بالا ذکر شد موجب مرگ ناگهانی شود.

رفلکس  های مرتبط با غواصی

 رفلکس غواصی

پستانداران غواص مانند نهنگ قادر به نگهداشتن نفس خود به مدت یک ساعت و رسیدن به اعماق شگفت انگیز هستند. دلیل قابلیت انجام این کار تا حدودی به علت تکامل رفلکس غواصی می‎باشد. هنگامی که پستاندار سطح را به سوی عمق ترک می‎کند در عصب واگ تحریک عمقی اتفاق می‎افتد که موجب آهسته شدن ضربان قلب تا حدود یک پنجم میزان طبیعی آن می‎شود. همزمان انقباض شدید نیز در رگ‎ها حادث می‎گردد و در نتیجه حاصل این اتفاق کاهش عرضه خون به پوست و سایر ارگان‎ها به جز قلب، ریه و مغز می‎شود. این امر موجب ذخیره اکسیژن برای ارگان‎های حیاتی‎تر می‎شود که برای بقا بیشتر نیاز به آن دارند، پستانداران غواص فشار خون طبیعی خود را حفظ می‎کنند، لیکن در خروجی و فعالیت قلب به صورت چشمگیری کاهش حاصل می‎شود.

این رفلکس تا حدودی در انسان نیز وجود دارد. هنگامی که انسان در آب سرد فرو می‎رود عصب واگ تحریک می‎شود که موجب کند شدن عملکرد قلب می‎گردد و همچنین عصب سمپاتیک نیز تحریک می‎شود که موجب تنگ شدن عروق خون به پوست و سایر ارگان‎ها می‎شود. از آنجا که رفلکس در انسان به صورت ناقص ایجاد می‎گردد، اغلب یک افزایش فشار خون لیکن با حداقل یا بدون کاهش در برون‎دهی قلب اتفاق می‎افتد. در این فرایند به جای اینکه در فعالیت قلب کاهش حاصل شود افزایش پیدا می‎کند. در نتیجه این فرایند در انسان، کار قلب بیشتر می‎شود و همچنین ایجاد آریتمی قلبی می‎نماید. مطالعات انجام شده بر روی Ama ها (غواصان سنتی با حبس هوا ژاپن ) بیان می‎دارد که شیوع بیماری آریتمی در آن‎ها در تابستان 43% و در زمستان حتی از این مقدار بیشتر است.

 سندروم سینوس کاروتید

شریان‎های کاروتید در هر طرف گردن قرار دارند و شریان های اصلی هستند که عرضه خون به مغز را تامین می کنند، و هر دو این شریان‎ها ارگانی جهت اندازه‎گیری فشار - سینوس کاروتید - در دیواره خود حدوداً همسطح با حنجره دارند. فشار خارجی بر روی این سینوس‎های کاروتید باعث می‎گردد که مرکز کنترل قلب در مغز به اشتباه تصور کند که فشار خون به طور ناگهانی افزایش یافته است. و منجر به رفلکس کاهنده قلب و کاهش فشار خون گردد. این موضوع می‎تواند موجب غش و یا حتی از دست دادن هوشیاری شود.

از طریق فشار بر روی سینوس کاروتید به دلیل تنگی یقه وت سوت و یا گردنی لباس خشک اثری مشابه را موجب می شود. به احتمال زیاد این اشکال به خصوص در وت سوت‎های بدون زیپ جلو یا با یقه خیلی تنگ می‎تواند بروز نماید.

در یک سری مرگ به دقت ثبت شده 100 تایی در استرالیا. تنها یک مورد مشکوک به سندروم سینوس کاروتید بوده است. با توجه به این، در سایر موارد دیده شده که غواصان دچار این مشکل، وت سوت فشار آورنده برگردن را با کشیدن از گردن دور می‎کنند. این واکنش ممکن است پاسخی به مشکل تنفسی بواسطه دلایل قلبی ناشی از تنگی یقه لباس یا سندروم سینوس کاروتید بوده باشد.

قرار گرفتن در محیط پر فشار (هایپر بار)

مطالعات انجام شده بر روی افراد آزمایشی در فشارهایی مشابه با فشارهای تجربه شده توسط غواصان ورزشی، بروز قابل توجهی از آریتمی ناشی از قرار گرفتن در معرض محیط پر فشار را اثبات کرده است. این امر ممکن است تا حدودی به دلیل تنفس اکسیژن با فشار نسبی بالا در این اعماق باشد.

غوطه وری

فرو بردن بدن در آب به سادگی باعث افزایش بازگشت خون به قلب شخص با توجه به تغییر در شدت توانایی گردش خون نسبت به سبک وزنی می‎شود. این رانش خون به قلب به سرعت می‎تواند حجم فعالیت قلب را تا برگشت به شرایط ثبات دو برابر نماید. در توزیع مجدد خون از سطح بدن به ریه‎ها، امکان ابتلا شخص مستعد، به اِدم ریوی وجود دارد.

با غوطه‎وری در آب اثر گرانش بر روی عروق حذف می‎گردد. قرار گرفتن ناگهانی عروق خونی در معرض تأثیرات تغییر در گرانش، مانند بالا رفتن از نردبان و خارج شدن از آب، امکان سنکوپ ناشی از کاهش فشار خون را افزایش می‎دهد. این دلیلی پسندیده بر آویزان نگه نداشتن غواصان بر روی نردبان است.

آسپیراسیون

آسپیراسیون (ورود هر نوع مایع، خلط و جسم صلب توسط دَم ریوی به درون مجاری تنفسی) آب دریا - که همیشه در غواصی این امکان وجود دارد - می‎تواند اثرات قلبی فوری توسط مکانیسمی شبیه به رفلکس غواصی (به شرح قبل) شود. همچنین می‎تواند به دنبال اثرات تأخیری ناشی از درگیری ریه با نبود و یا کمبود اکسیژن شود، مانند سندروم آسپیراسیون آب شور.

اثرات مواد مخدر

انواع زیادی از مواد مخدرها می‎توانند موجب آریتمی و دیگر اثرات بر روی قلب شوند، که ممکن است زمینه را برای مرگ ناگهانی فراهم نمایند. بسیاری از آن‎ها را می‎توان از داروخانه‎ها و یا سوپر مارکت‎ها خریداری نمود. برخی از این مواد مخدر در داروهای سرماخوردگی و فراورده‎های ضد سرفه وجود دارند. بعضی از این مواد عبارتند از:

  • الکل؛

· نیکوتین - سیگار کشیدن؛

· کافئین - قهوه و چای، داروهای محرک برای غلبه بر خواب آلودگی؛

  • "Social" drugs مانند کوکائین، داروهای کاهنده وزن و محرک ها مانند آمفتامین؛

· داروهای کنترل فشار خون (به عنوان مثال مسدود کننده‎های کانال کلسیم و بتابلوکرها)؛

· داروهای مورد استفاده برای فرو نشاندن آریتمی (یعنی بتابلوکرها)؛

· داروهایی که غلطت الکترولیت خون را تغییر می‎دهند - دیورتیک (ادرارآور) و الکترولیت؛

· داروهای سمپاتومیمتیک (مانند دکونژستان‎ها از قبیل سودو افدرین، داروهای ضد آسم مانند سالبوتامول و برخی از داروهای ضد دریازدگی).

· دیگر داروهایی که ممکن است موجب آریتمی شوند - ضد افسردگی‎ها، دیگوکسین، برخی داروهای ضد مالاریا و بی حس کننده‎های موضعی.

بیماری  های قلبی

 بیماری عروق کرونری یا CAD

این بیماری قلبی (که باعث تنگی یا انسداد عروق کرونری می‎شود)، در صورتی که به عنوان یک بیماری میانسالی و یا بالاتر مطرح است لیکن ممکن است در برخی از افراد جوان به نسبت کمتر وجود داشته باشد.

مطالعات انجام شده پس از مرگ در طول جنگ کره و ویتنام بیانگر این امر است که بیماری عروق کرونر در اوایل بزرگسالی آغاز می‎گردد. اما فقط بعد از 40 سالگی موجب بروز علایم و مرگ ناشی از حمله قلبی می‎شود. هر چه سن غواص بیشتر باشد احتمالاً ابتلا به این بیماری بیشتر خواهد بود. غواصان مبتلا به این عارضه به دلیل عدم عرضه کافی خون به عضلات قلب بیشتر در معرض مرگ ناگهانی به دلیل آریتمی یا انفارکتوس میوکارد ثانویه قرار دارند.

 جراحی کنار گذر عروق کرونر

برخی از انسداد عروق کرونر را می‎توان با پیوند رگ‎های خونی بایپس (کنارگذر) را رفع نمود - معمولاً با استفاده از سیاهرگ یا سرخرگ. این عمل جراحی درد را کاهش می‎دهد و باعث بهبود عملکرد قلب می‎شود. اما بیماری زمینه‎ای که بر روی بیشتر عروق کرونر اثر گذاشته است با عمل بایپس بهبود نخواهد بخشید. افراد با چنین عمل جراحی هنوز مستعد ابتلا به آریتمی و اختلال قلبی هستند و نباید غوص کنند. مگر ثابت شده باشد که اشکالات کاملاً بر طرف شده است. وضعیت مشابه در افرادی که قبلاً مبتلا به انفارکتوس میوکارد یا "حمله قلبی" بوده‎اند و کسانی که نیاز به ضربان‎ساز قلب دارند وجود دارد.

 میوکاردیت (ورم عضله قلب)

برخی از عفونت‎های ویروسی که ایجاد بیماری شبه آنفولانزا می‎کنند به طور موقت می‎توانند بر عضلات قلب تأثیر بگذارند و به عملکرد آن خدشه وارد نموده و آنرا مستعد پذیرش آریتمی ‎نمایند. مرگ ناگهانی به دلیل این مورد و شرایط موذیانه‎اش گاه و بیگاه در ورزشکاران و غواصان خیلی آماده گزارش شده است. به همین دلیل غیر عاقلانه است به غواصی که از یک عفونت ویروسی رنج می‎برد اجازه فعالیت بدنی شدید داد.

گاهی اوقات قلب به طور دایم و به صورت برگشت ناپذیر توسط اینگونه ویروس‎ها آسیب می‎بیند. از این به بعد شبیه یک کاردیومیوپاتی می‎باشد. در وضعیت نهایی تنها درمان مؤثر پیوند قلب است.

 کاردیومیوپاتی

ورزشکاران جوانی که به هنگام ورزش یا شنا می‎میرند ممکن است از طریق مرور سابقه مرگ زودرس خانوادگی، یا در خلال معاینات پزشکی قابل تشخیص باشند، و اغلب نیز قابل پیشگیری است.

جلوگیری

تمام داوطلبین غواصی باید قبل از شروع آموزش غواصی توسط پزشک غواص با تجربه به دقت مورد معاینه قرار گیرند. افراد با بیماری قبلی شناخته شده و زمینه ابتلا به آریتمی به صورت بی خطر نمی‎توانند غواصی کنند، غواصان میانسال و افراد با فاکتورهای خطر بالای کرونر نیاز به بررسی منظم دارند.

عوامل خطر کرونر عبارتند از:

· سابقه خانوادگی از بیماری‎های قلبی در سن مشابه به غواص؛

  • سیگار کشیدن؛
  • فشارخون؛

· داروهای فعال کننده قلب (به شرح توضیحات قبل)؛

  • چاقی؛

· کلسترول بالا - چربی خون؛

· عدم تناسب جسمانی طبیعی؛

  • بیماری‎هایی مانند دیابت و اعتیاد به الکل.

شغل غواصی اغلب نیاز به فعالیت بدنی شدید دارد که بر قلب اعمال فشار می‎‎نماید. یک استاندارد عالی آمادگی جسمانی به همراه تمرینات منظم موجب می‎شود که توانایی قلب برای مقابله با این اعمال فشار بهبود بخشیده شود.

در حالی که به سرعت پریدن داخل آب سرد موجب ناراحتی بیش از حد و به حداکثر رسیدن تنش فیزیولوژیکی می‎شود. لیکن ورود تدریجی به آب سرد موجب به حداقل رسیدن این تنش فیزیولوژیکی می‎گردد.

ترکیبی از اضطراب کارآیی، استرس حمل و نقل، خواب ناکافی و عدم استراحت، مصرف الکل بیش از حد، قهوه و سایر موادی که اغلب برای سرخوشی تعطیلات غواصی توأم می‎گردند. این احتمال وجود دارد که شخص را به آریتمی‎های قلبی و تا حدودی مرگ در غواصان دچار نماید.


تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی

تجهیزات غواصی


فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

فروشگاه غواصی

نظرات

نظر شما
نام :
پست الکترونیکی :
وب سایت :
متن :

تصویر :

برچسب ها :